luni, 30 septembrie 2024

Pe drumul vinului, de la Păuliș la Covăsânț și chiar mai departe. O descoperire cu schepsis : HB Wine

A trecut ceva timp de când nu am mai luat drumul Podgoriei Miniș-Măderat în căutarea celui mai bun vin. De-a lungul anilor, am ținut aproape de oameni și crame din Șiria, Miniș, Mâsca și Măderat, cumpărând vin și struguri, legând prietenii, creând reportaje. Deși pandemia face să pară că a trecut un mileniu, și nu un an-doi-trei, mă întorc alături de Adina în zonă, pentru o jurizare, o revedere cu Balla Géza și crama sa de top, dar și pentru o descoperire numai bună de povestit aici. 

Țin minte că prima mea dragoste oenologică de prin părțile astea s-a petrecut acum mai bine de 15 ani, la Șiria, acolo unde un prieten drag și regretat, nenea Ionel, de profesie medic pediatru, mare pasionat de vin,  mă tot îndemna să mergem. Aveam și un motiv: un butoi de 55 de litri  cu o excelentă Fetească Regală pe care un mic podgorean i-l umplea în fiecare an, în semn de recunoștință pentru că i-a salvat nepoata de la moarte. 

 Mai apoi l-am cunoscut pe Walter Szikler și am explorat crama sa de la Mâsca, pentru mai multe pet-uri cu un senzațional Burgund Mare și pentru un reportaj la poalele cetății Șiriei. Nu puteam să nu vizităm și cea mai cunoscută cramă a podgoriei, Wine Princess, adică Balla Géza Winery. Am făcut-o împreună cu Marinela Ardelean, în cursul unei documentări pentru a doua ediție a volumului The Wine Book of Romania/Cartea vinurilor românești, pe care trei membri fondatori Vestik l-au și editat. 

Aventurile oenologice pe dealurile podgoriei arădene au continuat la Măderat, acolo unde, din întâmplare, într-o zi de toamnă a anului 2016, l-am revăzut pe bunul prieten oenolog Emanuele Reolon, cel care a ajutat la construirea noii crame Maximarc. În urmă cu vreo cinci ani, în compania amicului Elias Macovela, cunoscut influencer din Portugalia și unul dintre magnificii vinului prezenți în dormitorul bunicii, am vizitat Pivnițele Birăuaș, ghidați de noul proprietar, Mirian Mircov. Cu câteva săptămâni înainte de izbucnirea pandemiei, tot într-un anturaj care i-a inclus pe magnifici, ne-am delectat, la Crama Dorvena, cu câteva dintre cele mai bune vinuri ale casei.

La urmă, mai în toamna lui 2022, la invitația lui Octavian Ciurdariu (Uțu, pentru prieteni), am participat la o degustare de seară la poalele Cetății Șiriei, asortând pita de Pecica și bucate tradiționale, între care și un irezistibil gulaș, cu vinurile roșii ale casei. Uțu deține o locuință tradițională în centrul Șiriei, pe care a transformat-o în cramă, Crama Feredeu, unde prelucrează cu pasiune și pricepere, strugurii de pe cele trei hectare de vie, moștenire de familie.

După niște ani și o pandemie, ne întoarcem pe drumul vinului arădean la invitația Mirelei Heizer, cu prilejul unei degustări în orb destinate testării unui nou sistem de evaluare a vinurilor care va fi introdus de Oficiul Național al Viei și Produselor Vitivinicole (ONVPV). În pauzele de degustare, am profitat de vremea splendidă pentru a mă sui anevoios pe dealurile abrupte din apropierea cramei, pentru o ședință foto cu vii, biserici și fum. După săvârșirea degustării și după un festin cu vin al casei și supă de găluște de gris și friptură de porc în sos de piper, pornim către o nouă și încă necunoscută cramă pentru noi: HB Wine.

Ne transportă cu camioneta sa Marius Gurban, podgorean și posesor de podrum virtual la Șiria. Miniș - Ghioroc – Cuvin - Covăsânț… trecem pe lângă vechi și tradiționale locuințe ale băștinașilor, dar și pe lângă groaznice palate țigănești de modă nouă. Un drum îngust și abrupt, ne duce, cale de vreo sută de metri, la crama butic cocoțată în mijlocul dealului. Numele său, HB Wine, îl dă chiar proprietarul, bihoreanul Horia Ban, director al firmei Termoline, care activează în domeniul energiei regenerabile.

Ne întâmpină cerberul tânăr și blând al locului, cățelușa Charlotte, care poartă numele unui cupaj de vin celebru obținut în Dealu Mare. O parcare îngustă e dispusă lângă corpul mai mare de clădire care găzduiește crama. Mai la stânga se află un alt corp care adăpostește laboratorul, o sală de degustare și mai multe spații de cazare. Un pic mai sus, de-a lungul celor două clădiri noi, au fost amenajate niște terase pe care vor fi plantate soiuri de struguri de masă. Și mai sus, ascunse de vegetația bogată, se găsesc cele 3 hectare și jumătate de viță veche, de Merlot, cumpărate de proprietar în urmă cu trei ani. Crama a fost ridicată în câteva luni, anul trecut, și este una dintre cele mai noi și interesante investiții din podgorie.

Să spunem că spațiul destinat vinificării este unul dintre cele mai curate, aseptice și bine îngrijite pe care le-am vizitat vreodată. Săpată în deal și concepută pe două nivele, crama are o capacitate totală de 90.000 de litri, ceea ce înseamnă că aici se prelucrează și struguri proveniți de la mai mari sau mai mici producători din podgorie. 

Noua cramă are de câțiva ani un oenolog consultant, în persoana Clarei Kardos, și, de câteva luni, unul junior, Robert Heizer, nimeni altul decât fiul prietenei Ela Heizer. Acesta din urmă ne este și ghid competent printre cisternele și baricurile vinăriei, oferindu-ne chiar și o demonstrație de etichetare și prezentând toate mașinăriile moderne ale casei, între care și un aparat de distrugere a germenilor nedoriți și o instalație de curățare sub presiune a recipientelor.

 După o coborâre la al doilea nivel, cel al baricurilor și sticlelor, vizităm și celălalt corp de clădire, pentru documentare și pentru o scurtă degustare. Patru vinuri, din gama Rupes Nobilis, pot fi admirate pe pultul barului: Pinot Noir 2023, Pinot Noir Rosé 2023, Cuvée Simply Red 2022 (Merlot, Cabernet Sauvignon, Burgund Mare), Cabernet Sauvignon 2022. HB Wine se mândrește deja cu câteva premii importante, între care o medalie de aur (Rupes Nobilis – Cabernet Sauvignon 2022) și două de argint obținute la Mundus Vini 2024. La ieșire, o ședință foto cu cetatea Șiriei, o mângâiere de Charlotte și promisiunea revederii cu oamenii și vinurile casei la Festivalul Ro-Wine de la București încheie o minunată zi de septembrie.

 

Galerie foto: Balla Géza Winery, HB Wine, Pe drum