duminică, 16 februarie 2025

Faro, orașul berzelor și al arborilor de jacarandá


E 9 mai 2024, prima noastră zi la Faro. Câtă eliberare! Cronicarul a fost mai puțin harnic decât călătorul în prima sa zi în Portugalia. Epuizat după o zi plină, solară în capitala provinciei Algarve, singurele sale cuvinte scrise în jurnal fură: „Faro, pastel (de nata), wine bar, berzele bisericoase, restaurant, centru, cina acasă cu cocos, papaya, șuncă, salamuri și foarte buna brânză locală, vinuri de top”. Fotografiile redau însă totul, stârnind cuvintele, la multe luni de la întâmplare. La gura sobei, rememorez întâmplările într-o zi de februarie 2025. 

După experiența nu tocmai fastă a întâlnirii cu orașul Bruxelles, aterizarea la Faro a fost lină și foarte dorită. Dimineața ne-a găsit în balconul nostru, un patio minuscul de unde putem observa și zooma avioanele care aterizează și decolează continuu. E ora șapte și un pic, Adina își fumează țigara și tabieturile în fața ceștii de cafea, decorul e cu plante și scoici, porumbeii șed la altfel de streșini. Arhitectura s-a schimbat, odată cu dispoziția noastră, e o plăcere să fim aici. Mai ales că în curând urmează revederea cu Dani, student aflat în program Erasmus, cu temă turistică, la Faro. În felul nostru, și noi ne aflăm aici din aceleași pricini, doar că nu mai suntem studenți de prea mult timp, din celălalt mileniu.

Reperul nostru, Mercado Municipal, se găsește la câteva minute de pensiune, Inn Faro – Casa Amarela. Un pic mai încolo e și locul de cazare al lui Dan. Iar studentul locuiește la vreo zece minute de mers pe jos, într-un bloc situat în apropierea stadionului echipei Farense. Mergem să-l întâlnim pe la 10 dimineața, ghidați de gps pe străzile unui oraș nu foarte mare ca populație, însă destul de întins. E multă emoție în îmbrățișare, i-am descoperit și balconul, el ne arată patiseria preferată din apropiere, Trigo Dourado, unde servim câte un pastel de nata și minunată cafea portugheză, apoi ne duce înapoi, către pensiunea noastră, să ne prezinte Mercado Municipal. 

O clădire imensă, pe trei nivele, care la subsol găzduiește un supermarket Auchan cu stand generos de vinuri și cu multe, multe produse locale. La parter e o mare piață, cu brutării, produse agricole, carne și pește, cafenele și tot felul de magazine. După o aventură pe cărările gps-ului, îl recuperăm pe Dan și pornim la pas prin Faro, pe lângă arborii de jacarandá, o explozie de flori violet, pe lângă vechi clădiri tradiționale, cu azulejos și balcoane din fier forjat, deasupra cărora vezi avioane uriașe. Trecem pe Rua de Santo Antonio, Rua Manuel Belmarço și Rua da Misericórdia, pășind pe pavajul ornamentat cu pești și păsări, pe sub copertine ușor mișcate de briză. Ni se deschide în față o piațetă, cu portocali încărcați de fructe, lângă o clădire impozantă, Palatul Belmarço, pe-al cărui turn se află mai multe cuiburi uriașe de berze. Ședință foto! Dani ne duce la wine barul Bago, acolo unde este un client respectat, și comandă un excepțional Arinto dos Açores de la crama António Maçanita. Îl sorbim pe o terasă, relaxați, imortalizând cupluri de polițiști cu pantaloni scurți, berze, giruete și lămpi stradale. 

Ne aflăm în apropierea centrului istoric, Cidade Velha, un zid uriaș delimitează interiorul orașului medieval (Vila-Adentro), iar zona adiacentă, situată în afară, în care s-au stabilit maurii după recucerirea creștină, se numește Mouraria. Undeva, prin preajmă se află Teatrul Lethes, o copie miniaturală a Scalei din Milano. 

Ca o gazdă bună, studentul ne conduce către centru, către portul de agrement și docurile orașului. Faro este legat de ocean prin brațele unei lagune, fiind despărțit de Atlantic de mai multe insulițe și de Parcul Natural Ria Formosa. Sunt trei porți de intrare ale vechii cetăți, una dintre ele, Arco da Vila, ne întâmpină imediat inainte de intrarea în port. Și acest monument e suport perfect pentru cuiburile de berze, ai căror pui sunt în siguranță alături de câte-o cruce metalică și de statuia Sfântului Toma de Aquino, ocrotitorul orașului. 

Încăpem cu toții în literele orașului, F-a-r-o, dar numai trei dintre noi se regăsesc în poză, fotograful fiind chiar Dani, ghidul nostru. Tot el ne conduce pe străzi înguste, pe lângă o mănăstire capucină cu cruce, clopot și turle cu berze, către restaurantul favorit. Prilej de foto cu pisici famelice, macarale, muncitori suiți pe olane, cu câte un steag al Ucrainei fluturând pe o alee cu leandri. Drumul e presărat cu arbori exotici, florile de jacarandá ning pe caldarâm, un dud uriaș ne îmbie cu fructele sale coapte. Chefe Branco e  restaurantul preferat al lui Dani, dar și al multor localnici. Mesele au numere desenate pe scoici, ședem la 7 cu ochii în meniu, dar și la tv, unde sunt meciuri de fotbal și știri despre războiul din Ucraina. În timp ce servim aperitivul – salada cenoura algarvia, salată de morcovi în ulei de măsline, hotărâm să comandăm o specialitate din  meniul zilei (pratos do dia): vitela assada no forno, o excelentă friptură de vițel, la 10 euro porția. O stropim cu un vin din Douro, un Touriga Nacional 2022 de la crama 100 Hectares, cea mai scumpă etichetă din wine menu: 18 euro. 

Dani rupe bine în portugheză, se înțelege cu chelnerii, îl știu deja, iar el are la rându-i simpatii și antipatii. Și noi ne-am descurca, dacă ar fi să citim, cuvintele scrise sunt ușor de înțeles pentru niște români; problema e pronunția, care ne omoară, dar pe care Dani a ajuns s-o stăpânească în cele trei luni de ședere aici. E o masă de nota 10, cu preț prietenos, cam 100 de euro pentru patru persoane, incluzând apă, cafele, deserturi, vin.

De parcă n-am umblat destul, Dani insistă să mergem la mall, la Forum Algarve. Sunt câțiva kilometri până acolo, îi străbatem pe jos, călcând pavajul portughez, printre blocuri, pe alei, pe bulevarde, cu ochii la culorile calde ale clădirilor, la vegetația multicoloră, la arborii și arbuștii exotici, cu nume neștiut. Uriașul mall e construit într-un stil arhitectonic nefamiliar nouă, românilor, având multe spații deschise, inundate de soarele iberic, care reflectă un mod de viață tradițional. La noi, mall-urile sunt uriașe cutii de beton, plastic și sticlă. Aici, parcă ai intra într-un fort african fără ziduri, cu turnuri impresionante, vizibile de la depărtare. Cifrele spun că Forum Algarve găzduiește, între altele, 125 de magazine, 25 de restaurante și cinci săli de cinema și că înregistrează opt milioane de vizitatori, localnici și turiști, anual. Și noi ne adăugăm statisticii, pelerini din România care se așază osteniți pe terasa unei cafenele, pentru o prăjitură algarvă, lângă excelenta cafea portugheză. 

Ne întoarcem cu un Uber acasă, la pensiune. Dani pășește strâmb pe pragul lunecos al Casei Amarela și suferă un mic accident la gleznă, prilej să dăm fuga la farmacie și să conversăm într-o engleză precară cu o angajată amabilă, care înțelege în cele din urmă că dorim un gel și o gleznieră. Seara se încheie în nota scurtului jurnal de două rânduri pe care cronicarul abia a fost în stare să-l scrie atunci, înainte de închide ochii și de a cădea într-un relaxant somn algarv: cina acasă cu cocos, papaya, șuncă, salamuri și foarte buna brânză locală, vinuri de top”. Bunătățile au fost cumpărate de la Mercado Municipal și tot de acolo am luat vinul: un splendid, mineral Soalheiro Alvarinho 2023, la fel de frumos ca și prima zi petrecută la Faro.

 

De la 10.000.000 la 92.000 kmp. Cu o suprafață de peste 92.000 kmp și o populație de cca 10.300.000 de locuitori, Portugalia este cel mai vestic stat al continentului european. Țara e delimitată de țărmul Atlanticului și de o frontieră de peste 1.200 km cu Spania, cea mai lungă graniță neîntreruptă din cadrul Uniunii Europene. De-a lungul mileniilor, a fost stăpânită de celți, cartaginezi, romani, vizigoți și mauri, devenind stat independent în anul 1139, în urma Reconquistei. Primul său rege a fost Afonso Henriques (1139-1185). În secolele XV și XVI a devenit un vast imperiu, în urma descoperirilor făcute de mari exploratori precum Bartolomeo Diaz, Vasco da Gama, Fernando Magellan. Aceștia au găsit o rută maritimă către India, descoperind totodată Brazilia și Capul Bunei Speranțe. La apogeu, Imperiul Portughez cuprindea o suprafață de 10,4 milioane kmp. A înglobat colonii precum Brazilia, Mozambic, Angola, Guineea-Bissau, Timor, Goa, Macao, São Tomé și Príncipe, Capul Verde. După cutremurul din 1755, care a distrus Lisabona, Imperiul Portughez a intrat în declin, Războaiele Napoleoniene (1799-1815) și proclamarea independenței Braziliei (1822) grăbindu-i sfârșitul. Monarhia a fost abolită în urma revoluției din 1910, urmându-i Prima Republică Portugheză. După o altă revoluție, cea din 1926, la cârma țării au trecut fasciștii, în 1933, regimul Estado Novo conducând A Doua Republică Portugheză până în 25 aprilie 1974, când a fost înlăturat de la putere în urma Revoluției Garoafelor. Coloniile africane, Angola, Guineea Bissau, Mozambic, și-au câștigat independența în urma Războiului de Peste Mări (1961-1974). În lume există astăzi peste 250 de milioane de vorbitori ai limbii portugheze. 

Civitas Ossobonensis alias Santa Maria Ibn Harun. Dovezi ale locuirii lagunei Ria Formosa, vatra actualului oraș Faro, datează din Paleolitic. În veacul IV î.Hr., acolo se afla o colonie feniciană. De-a lungul secolelor II-VIII d.Hr., așezarea a aparținut imperiilor Roman și Bizantin, dar și vizigoților,  Purta numele Ossonoba (Civitas Ossobonensis), fiind sediu de dioceză (306-688), dar și principalul centru comercial din această parte a Peninsulei Iberice, loc de negoț cu pește, grâne și minerale. A fost cucerit de mauri în anul 713. Fortificat din timpurile bizantine, vechiul oraș (Vila-Adentro) a căpătat perimetrul actual, delimitat de ziduri inelare, în timpul stăpânirii maure, sub conducerea lui Yahia Ben Bakr (sec. IX), prinț mozarab de origine evreiească. Acesta a condus revolta împotriva emirului de Córdoba, teritoriul condus de el și de urmașii săi rămânând independent vreme de jumătate de veac. Mozarabii erau creștini andaluzi care și-au păstrat religia în timpul ocupației arabe în Peninsula Iberică (711-1492). Principala intrare în cetate era Poarta Arabă (actualul Arco da Vila), din apropierea portului. Începând cu sec. XI, orașul devenea cunoscut sub numele de Santa Maria Ibn Harun. În anul 1147, timpul celei de-a Doua Cruciade, orașul maur a fost devastat de un corp cruciat desprins din marea armată anglo-normandă care cucerise Lisabona. După recucerirea creștină de la 1249, din timpul regelui Afonso III al Portugaliei, pe locul vechii moschei a fost ridicată Catedrala, Sé de Faro (Igreja de Santa Maria), sediul Episcopiei Faro începând cu 1540, anul când așezarea a devenit oraș. Faro s-a dezvoltat în secolele XVII-XVIII, zidurile fiind extinse. După reorganizarea administrativă din veacul XIX, orașul și-a consolidat poziția de lider regional, devenind sediul nobilimii și burgheziei locale, după cum o arată palatele și clădirile somptuoase construite în epocă. 

Al-Gharb, adică Vestul. Algarve, cea mai sudică regiune a Portugaliei continentale, se întinde pe 4.960 kmp (dimensiunea unui județ mic la României) și are o populație de cca 400.000 de locuitori. Cele cinci secole de stăpânire arabă și-au lăsat puternic amprenta, urmele sale fiind vizibile și astăzi în arhitectura regiunii, care înglobează arce, arcade, curți, ferestre, hornuri specifice și azulejos – plăcile de ceramică decorată (în arabă, az-zuleij și înseamnă „mică piatră lustruită”). Chiar numele regiunii este de proveniență arabă, derivând din „Al-Gharb”, adică „Vestul”, marginea occidentală a Imperiului Arab. Sufixul „al-” se regăsește în cca 19.000 de cuvinte și expresii de origine arabă înglobate în limba portugheză. Dacă Lisabona a fost recucerită în 1147, Algarve a fost ultima provincie eliberată de sub stăpânirea maură, în 1249. Ulterior, stăpânii țării s-au proclamat regi ai Portugaliei și ai Algarvelor, confirmând prin titulatură caracterul atât de distinct al regiunii. În sec. XV, înființarea de către prințul Henric Navigatorul a unui observator și a unei școli de navigație la Sagres, precum și construirea noului tip de navă numit caravelă au facilitat marile descoperiri geografice portugheze. După inaugurarea, în 1965, a Aeroportului din Faro, turismul a devenit principalul factor de creștere economică a regiunii. După PIB per capita, Algarve este a treia cea mai bogată provincie a țării, fiind devansată de Lisabona și Madeira.  

Opt secole de stăpânire arabă. Al-Andalus desemnează teritoriile din Peninsula Iberică și din sudul Franței (Septimania) stăpânite de arabi între anii 711, când a avut loc prima debarcare, și 1492, anul recuceririi Granadei. Maurii, noii invadatori ai acestei părți a continentului european, erau berberi din nordul Africii, de pe actualele teritorii ale Marocului și Algeriei. Ulterior, termenul de „mauri” i-a desemnat pe toți cuceritorii musulmani ai Peninsulei Iberice. În anul 711, 12.000 de oșteni berberi conduși de Tariq ibn-Ziyad trec strâmtoarea care separă Africa de Europa și cuceresc în patru ani Spania Vizigotă. Chiar numele Strâmtorii Gibraltar provine din arabul „Gebel Tarik”, adică „Muntele lui Tarik”. Înaintarea maură a fost oprită de regele franc Carol Martel, învingător în Bătălia de la Tours în 732, când se împlineau 100 de ani de la moartea Profetului Mahomed. În 755, dinastia omeyyadă se înstăpânește în Spania, având capitala la Córdoba. Dacă primul regat portughez a fost constituit în 1139, eliberarea țării fiind încheiată în 1249, prezența arabă pe actualul teritoriu al Spaniei a continuat până la sfârșitul veacului al XV-lea. Maurii au pierdut pe rând Córdoba (1236), Sevilla (1248) și în cele din urmă Granada (1492). 

Un seism catalizator. Începând cu anul 1577, capitala provinciei Algarve era mai vesticul oraș Lagos. Cutremurul din 1755, care a distrus Lisabona, a afectat toate așezările de coastă, inclusiv cele din sudul țării. Tsunamiul care i-a urmat a devastat și orașul Lagos. În 1756, Faro, localitate afectată de cutremur, nu însă și de valul uriaș, grație nisipurilor din laguna Ria Formosa, a devenit noua capitală a provinciei. 

Metrobus pentru 185.000 de oameni, stadion de 30.000 de locuri. Dacă orașul propriu-zis Faro este capitala provinciei Algarve, cu o populație de cca 40.000 de locuitori, municipalitatea omonimă numără aproximativ 67.500 de suflete, fiind a doua cea mai populată din regiune, după municipalitatea Loulé – 70.000 locuitori. Un proiect de transport în comun, cu termen de finalizare 2029, va lega orașele Faro, Olhão și Loulé cu ajutorul unei linii de autobuz rapide care va deservi aproape 185.000 de locuitori. Algarve Metrobus va opri în 24 de stații, între care Forum Algarve, Aeroportul Faro, Stadionul Algarve, mai multe gări, cele două campusuri universitare din Faro. Important centru universitar, Faro găzduiește anual, în luna septembrie, festivalul studențesc Semana Académica da Universidade do Algarve. Estádio Algarve, un stadion cu 30.000 de locuri construit pentru a găzdui meciuri ale Campionatului European de Fotbal din 2004, aparține municipalităților Faro și Loulé. Cluburile de fotbal din cele două orașe joacă pe propriile stadioane, mai mici, Estádio Algarve fiind folosit în prezent pentru festivaluri, concerte și alte evenimente. 

Un Arinto de Atlantic. Arinto dos Açores, o varietate a soiului Verdelho, este cel mai important soi de struguri din Insulele Azore, arhipelag care aparține Portugaliei, situat în Oceanul Atlantic la cca 1.500 km de Lisabona. Vinul servit la wine barul Bago din Faro provine de la producătorul Antonio Maçanita, având denumire de origine Pico - a două insulă ca mărime din arhipelag. Din acest soi rezistent, potrivit condițiilor climatice din Azore, a rezultat un vin mineral, cu bună aciditate, cu puternice arome citrice. Antonio Maçanita deține crame și plantații în Portugalia continentală, în Douro și Alentejo, precum și în Insulelel Azore.


Surse: falaportugues.ro; Portugal, DK Eyewitness, 2024; Sul Informação Alentejo; Wikipedia

Galerie foto: Avioane, Faro, Gourmet, Păsări