Privind înapoi, la înșiruirea tuturor evenimentelor
realizate într-un an, în 2015 de pildă, și încercând să cuprinzi totul într-un
document sintetic numit bilanț, te poate cuprinde un sentiment de plăcere și
oboseală totodată. Plăcerea
ține de rememorare și de mirarea că au putut să încapă atâtea întâmplări într-un
singur an, iar oboseala, de retrăirea efortului, a emoțiilor, a stresului care
au făcut posibil totul. În anul care a trecut am contorizat 97 de articole și
un număr apropiat de acțiuni, iar link-urile de care ne folosim în cele ce
urmează ilustrează faptul că totul s-a petrecut aievea.
În ianuarie,
am găsit de cuviință să povestim despre stiloul
care scrie cu Cabernet Sauvignon, dar și
să salutăm faptul că o bună
prietenă a clubului a devenit câștigătoarea
Oscarului oeno-gastronomic pe anul 2014. În club, am început seria de petreceri
ale anului cu o degustare
în pahare negre pe ritm de fado, apoi am salutat noua ediție a Salonului
Internațional de vinuri Vinvest 2015. În a doua jumătate a lunii am
avut
parte de o cercetare
plină de surprize a calităților noilor viunuri ale Cramei Rătești și am
colportat știri plăcute legate de anumite Tasting
notes asupra Negrului de Drăgășani 2013 de la Prince Știrbey. La urmă, am
pus de o degustare
premium cu vin, Lucky și confetti în dormitorul bunicii.
Abia se făcuse februarie, că am și pornit într-un mic
voiaj sentimental cu ajutorul vinurilor Gramma, ca să enumerăm apoi cu
plăcere cuvintele cheie ale unei degustări
Oprișor cu repetiție. Apoi am relatat cu lux de amănunte extraordinarul flashtasting
aventuros cu Mari V la 2.000 de metri altitudine, dar și întoarcerea
cu șarm a firmei SERVE în odăile bunicii, cu ocazia Valentine’s Day. Mai
încolo am descoperit că o zi fără vin este o zi fără Soare, Vinarte, 2009 și am destupat
un

Cabernet Sauvignon Master Lot Reserve California 2011, de la Wolfgang Puck,
chiar în preajma fotografiei cu autograf primite de la acesta. În ultima parte
a lunii am petrecut
un
weekend cu Avincis, înregistrând un mic record, și delectându-ne cu
quiche,
tortilla, foie gras trufe negre și jeleu de Tămâioasă Românească, în compania
vinurilor elaborate de Ghislain Moritz.
La debut de
martie am consemnat
o
seară de modă veche cu Bogdanul Lacertei, anunțând totodată
prima
ediție a WineUp Fair in Transylvania. De mulți ani încoace, orice planuri
ne-am face, oricât am fi de ocupați,
începutul
lunii martie ne prinde, invariabil, la VinCE Budapesta. Nu ne-am mulțumit
doar cu atât însă, organizând în club
un
nou party cu vinuri de Rătești și fete marca CDViN. Pe urmă am povestit pe
larg
cum
am sărbătorit ziua mondială a fericirii alături de vinurile maestrului Fiorenzo
Rista și ne-am dedat la tot felul de
plăceri
esoterice în compania lui Borisului Cramei Oprișor. Ultimele zile de martie
le-am petrecut la Cluj, participând la
WineUp,
un festival de vin și civilizație.
Aprilie ne-a găsit ocupați cu
programul
Salonului Vinvest și cu

descrierea acestui
eveniment
în toate plăcerile și cifrele sale. Pe urmă s-a ținut cu fast
ziua
Ancăi și a vinului românesc în Vestik Club și iar ne-am apucat să povestim
despre festivalul timișorean, văzut ca un
Vinvest
nostalgic, cu Vinarte, Giusti și Casa Bunescu. Tot în club am trăit niște
aniversări florale, pregătind și
o degustare
de Lilieci, urmată de o sabrare
surpriză. Spre sfârșitul lunii am avut parte de două evenimente absolut
remarcabile:
un
cuvée de vin și libertate în compania unor mari personalități culturale,
între care Gabriel Liiceanu, Horia Roman Patapievici, Teodor Baconschi, Armand
Goşu, Petre Guran, Mihai Maci, și
o
seară iberică cu vinurile Cramei Borha, în jurul unei paellera cu paella.
În
mai am sărbătorit, la Drăgășani, un
cincinal
de prezențe la Ziua Bunicii Maria Știrbey, apoi am

primit cu papilele
deschise, în vechiul dormitor al lui Nagymama,
noile
vinuri ale lui Oliver Bauer. Și tot în odăile bunicii s-a consumat unul
dintre evenimentele majore din viața clubului, atunci când am celebrat
ultima
cină la bordul zeppelinului Hindenburg. Ca

niște hedoniști înrăiți, am
continuat să ne delectăm cu vin și bunătăți în cadrul unei premiere numite
Vietnamese
Fusion în dormitorul bunicii și am participat la
o
degustare de rock cu The Lemon Lovers. Și luna părea că abia începuse
pentru noi, devreme ce am mai bifat apoi
o
seară de pomină cu vinurile Giusti și Lucky Motanul, ca să gustăm pe urmă
ceva
Châteauneuf-du-Recaș,
ambrozie și alte oeno-plăceri. Ne-am amintit că în 25 mai este sărbătorit
Sfântul
Urban, patronul
viilor și al viticultorilor și am pornit apoi o călătorie a
gustului,
în
zigzag, prin gastronomia piemonteză. La urmă de tot, la Ferendia am pus de
un
flashtasting la grătar cu SERVE, Dani, Bombo și omul nostru din Panama.
Iunie ne-a adus, la debut, cronica unei
reîntâlniri
cu vinurile
preferate ale lui Mihai Viteazu, iar apoi am întocmit
raportul
final asupra unei degustări reușite în compania lui Vladimir Tismăneanu,
Andrei Codrescu, Anselm Berrigan, Mircea Mihăieș și Marius Stan. Au urmat tot
felul de
coincidențe,
verticale și exerciții de cinefilie, alături de un nou prieten revenit în
club, Teodor Baconschi. O altă premieră în club a fost exoticul
festin
cu gastronomie japoneză și vinuri românești, apoi am organizat
un
blind de fetești albe și nu numai.

Ne-am bucurat atunci când prietena
noastră
Mari
V a devenit vicecampioană într-o inedită competiție mondială și, de
bucurie, am pus la cale
ay
șe flashtasting în cotețul de găini de la Fere! Întorși la Arad am putut să
adăugăm la șirul acțiunilor
o
nouă degustare reușită în compania vinurilor cramei Liliac și să marcăm
un
solstițiu cu aniversare și degustare.
În a doua zi de
iulie am povestit totul despre
weekend-ul
petrecut în paradisul Drăgășanilor iar câteva

zile mai târziu am participat
la
o
degustare stelară cu foc de tabără. Am descoperit pe urmă
noile
mele febleți de la Crama Basilescu și am petrecut
o
seară romagnolă cu vinurile marca Guarini. Răzvan Demian s-a întors în club
pentru
o
degustare pe larg cu vinurile
Giusti iar mai încolo am ținut
ziua
lui Andrei, în cadrul unei Tapas&Wine Night. Tot în iulie,
Château
Vartely a fost prima cramă de peste Prut care a pătruns în dormitorul bunicii
iar ultimele evenimente ale lunii au cuprins
un
spectacol oenologic marca Elite Wine și
o
degustare cu flori la carafă și vinuri la frapieră.

În
august am început totul cu un
eveniment
marca Nelu Vlădoi, cu vinuri evocând parfumul Dobrogei și nostalgia Olteniei.
A urmat
o
seară cu vinuri croate în odăile bunicii,
am anunțat că
un
juriu internațional va realiza cea mai amplă evaluare a vinurilor de top
românești și am făcut încă o
ieșire în locurile preferate, în urma căreia
v-am îndemnat să
binecuvântați
vinul, animalele și copiii Drăgășanilor. Am apucat să mai scriem că, la
Valea Verde, în cadrul
„Wine
Book of Romania”, 38 de vinuri românești și moldovenești au obținut punctaj
maxim și ne-am dat seama că tocmai s-a sfârșit luna.
La început de
septembrie am publicat
interviul
cu Rod Smith, Master of Wine și am organizat
evenimentul
anului pentru CDViN, expoziția Podgoria Artelor, în cadrul căreia, în
câteva ore, peste 300 de participanți s-au înghesuit să deguste și să admire
vinuri și obiecte de artă cu tematică oenologică. Având ca invitați și doi
membri Vestik, la București,
Crama
Liliac a lansat Private Selection, iar noi i-am dăruit titanului Alfred
Beck, cu ocazia împlinirii a 70 de ani, un papion marca CDViN. O numeroasă
echipă a clubului s-a întreținut apoi, în Dealu Mare,
cu
marchizul Piero Antinori, la ziua Cramei Viile Metamorfosis. La scurt timp
ne aflam în Dobrogea, la Murfatlar și Siminoc, pentru un reportaj și pentru a
enumera
cel
puțin trei motive pentru care merită să vizitezi
Domeniul Vlădoi. Vreo
cincizeci de kilometri mai la sud, la Clos des Colombes, am acumulat
mai
multe emoții care nu încap într-un singur cuvânt. Apoi ne-am bucurat și noi
un pic de o minunată
vacanță
de septembrie la mare și prin România și, abia întorși la

Arad, am dat o
fugă până
la
Bata, pentru o vânătoare cu vin și șoimi premium. Și nu am încheiat această
lună incredibilă fără să organizăm, în club, o nouă întâlnire de rafinament cu
cinci
plus unu vinuri și Bogdanul Lacertei.
Octombrie ne-a adus mai întâi povestea unui
blind
în pahare negre cu vinuri dobrogene, dar și
o
frumoasă, imaterială, pasională verticală Vinarte. O acțiune de suflet a
fost
workshop-ul
afectiv cu cei șapte magnifici ai vinului, în care am adunat tot atâția
prieteni de pretutindeni în club, însoțiți de vinurile lor preferate. Apoi am
petrecut puțin
cu
Big Radu și
vinurile Domeniului Coroanei Segarcea și ne-am dat
un
rendez-vous cu Valeriu Stoica și François Villon în odăile bunicii.
Veni și
noiembrie, așa că am anunțat că
zece
producători români au fost invitați la festivalul de la Merano și am
dezvăluit
ce
li se pregătește acolo amatorilor de vin în prima seară. În aceeași notă,
am relatat
ce
crede despre vinurile românești Helmuth Köcher, cel

supranumit The
WineHunter, președintele Merano WineFestival. Au urmat călătoria în S
üdTirol și
cronica
unui festival de cinci stele, care a avut
10.000
de vizitatori în cinci zile. Ne-am întors acasă și am povestit cum
șase
mari vinuri marca Prince Știrbey au făcut senzație în dormitorul bunicii.
Ne-am dedat apoi, tot în

club, la
un
rafinament pan-asiatic cu 142.506 de combinații gastronomice posibile
pentru ca, la finalul lunii, să realizăm
o
nouă premieră pentru CDViN: am avut stand la GoodWine 2015 București.
Luna
decembrie am început-o
cu
delicatese italiene și cu un magician în dormitorul bunicii
și apoi am
pregătit
tot
felul de bucurii pentru copiii mai mici sau mai mari din anturajul
clubului.
O
masă între prieteni cu vinurile maxime ale Cramei Oprișor ne-a căzut foarte
bine tuturor, înainte de
reîntâlnirea
cu vinurile Guarini. Evenimentele anului 2015 au luat sfârșit în Vestik
Club cu o
sărbătoare
dionisiacă celebrată cu licorile Domeniului Coroanei Segarcea.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu