O mulțime de
vestici, și totuși o mică parte a clubului, care cu mașina, care cu trenul, au
luat drumul Clujului pentru a participa la a doua ediție a festivalului WineUp.
Pe la șase dimineața, neobositul Zoli, însoțit de ergonomica sa Ralucă, ne-a
pescuit pe mine și pe Dan din centrul Aradului, cu scopul precis de a ne duce
iute și comod în capitala Ardealului. Mihai plecase cu o zi în urmă cu vechiul
său Logan globetrotter și cu noua sa și discreta sa prietenă. Ceilalți, până la
20, se suiseră în mașinile proprii, ba chiar am avut și o călătoare cu trenul.
Pe drum ne-a
intrat frigul în oase în scurta pauză făcută la Oradea, un oraș care s-a
îngrijit înțelept de infrastructură în ultimii ani. La Cluj, Zoli a dat ture
pentru un loc de parcare și pentru lămurire, înainte de a se caza cu Raluca la
Hotel Transilvania. A fost un prilej de ședință foto cu duduie în oglindă și cu
perne brodate cu emblema hotelieră. La ieșire, niște ursuleți antici ne făceau cu mâna de pe un acoperiș
străvechi, grafitti-urile erau simpatice, dimineața rece părea chiar însorită.
Doi pași mai
încolo, Cazinoul, festivalul și o sută de prieteni de salutat, de pupat, de
reîntâlnit. Ioana și Mihai, organizatorii, familia Stoica, Ghislain și Angela
cu o bijuterie de bebe, Giancorrado, Alfred și Adi de la Viile Metamorfosis,
Luminița, Boris și Gabi de la Crama Oprișor, Ciprian, Stelian și Răzvan de la
Recaș, Sorin &Co de la Rătești, Vica de la Balla Géza, Marian de la Gramma, Cătălin de la
Liliac și atâția alții, și atâția alții. Între prietenii buni, Bogdan – fost somelier al Lacertei,
actual promotor al Domeniilor Bogdan, și Adi Butuc, negociant connaisseur de
vinuri portugheze, doi dintre magnificii
prezenți în toamna anului trecut în dormitorul bunicii. Pe la treilea, Herbert, aveam să-l întâlnim
decuseară, pentru o tură prin restaurante și o cazare pentru mine și Dan în
apartamentul său din cartierul cu nume cordial „Bună ziua”. La intrare Zoli-ul
nostru s-a pozat pentru comparație și pentru eternitate cu Zoli-ul
ROVINHUD-ului. Ne-am făcut și noi amici în persoanele agreabile de la
standurile Vinimondo și Selecciona, Liviu Guțuțui și Eduardo Garcia del Amo. Cu
toții reprezintă o bună parte din lumea activă a vinului românesc, de o parte
și alta a standurilor, din realitatea reală ori virtuală cu arome de Cabernet
și Muscat.
Așadar am numărat
multe crame participante: Corcova Roy&Dâmboviceanu, Crama Gîrboiu,
Carastelec, Gitana Winery, Château
Vartely, Liliac, Gramma, Petro Vaselo, La Salina, Avincis, Aurelia Vișinescu,
Vinimondo (Italia, Chile, Argentina, Africa de Sud, Spania, Liban), Cramele
Recaș, Crama Rătești, Crama Oprișor, Alira, Davino, Budureasca, Viile
Metamorfosis, Happy Wines (Italia), Balla Géza,
Selecciona (Spania, Chile, Argentina). N-am ajuns să degust totul, din pricina
timpului scurt petrecut la festival, măsurat în ore, din pricina celor două
masterclass-uri la care am participat și din alte cauze mai mult sau mai puțin
administrative. Mi-au plăcut în mod special vinurile servite la standul
Vinimondo, între care șampania Billecart-Salmon Brut Reserve și Barolo Dragomis
2008 de la Angelo Gaja, dar și mai multe Tempranillo cu prețuri prietenoase de
la Selecciona. Am încercat cu plăcere noua Friza albă, Masi-ul 2011
Campofiorini de la Recaș, noile vinuri de la Viile Metamorfosis: Muscat Ottonel
&Tămâioasă Eco 2015, Fetească Albă&Sauvignon Blanc 2015, Rosé 2015 (Merlot, Fetească Neagră, Pinot
Noir) și Sauvignon Blanc 2015 Via Colțul Pietrei, toate vinurile cramei Liliac,
cu deosebită aplecare către Feteasca Albă, Feteasca Regală, Sauvignon Blanc
2015 și Nectarul anului 2014, de la Crama la Salina - Sauvignon Blanc-ul Issa
2015 și Issa Rosé 2015 (Pinot
Noir), de la Gramma – Cuvée
Vișan Rosé 2015, de la Rătești
- Cabernet Sauvignon 2013, iar la standul Château
Vartely m-am încumetat să încerc un excelent distilat Speranța. Pur și simplu
nu am ajuns să degust vinurile unor crame dragi ca Avincis, pe care însă le tot
încerc în dormitorul bunicii, și nici pe cele de la Balla Géza și Gîrboiu,
știute însă, fiindcă au pătruns recent în portofoliul clubului.
Sâmbătă am
participat la un interesant masterclass, Integrate traditional Romanian
varieties in the world wine map, susținut de Peter McCombie MW la City
Plaza Hotel, iar duminică la un altul, și mai și, prezentat de Dan Balaban: Davino,
expresia perfectă a terroir-ului din Dealu Mare. Mi-a rămas în minte cel
de-al doilea, pentru experiențele senzoriale contradictorii pe care mi le-au oferit vinurile servite. Acționarul majoritar al cunoscutei mărci valahe, Dan
Balaban, a susținut o prezentare cât se poate de tehnică („n-am inventat
nimic”) și de aceea cât se poate de profesională, însoțită de imagini
proiectate și de un limbaj de breaslă, extrem de avizat. A fost o demonstrație
de forță, cu 13 vinuri servite, în compania unor fișe tehnice (12 la număr)
care descriu soiul, anul de recoltă cu toate fenomenele meteo aferente,
denumirea de origine, volumul de alcool, aciditatea, pH-ul, zahărul rezidual,
data recoltării, a îmbutelierii, particularitățile de vinificație,
caracterizarea vinurilor și multe, multe altele. Vă mărturisesc că sunt
îndrăgostit de unele dintre vinurile Davino, chiar dacă nu și de prețuri, de
toate etichetele clasice, care relevă presupusa apartenență de castă spirituală
a producătorului, dar nu și de stilul prezentării pe care o rezum aici.
Cât despre vinuri, pentru mine, unele au
fost festin, altele, un pic de chin. Nu sunt pe gustul meu, care e fără
îndoială subiectiv și inventiv, primele albe servite: Făurarul Alb de Ceptura
2015, Plai Fetească Albă 2015, Iacob Sauvignon Blanc & Fetească Albă 2015,
Domaine Ceptura Alb 2015, toate proaspăt îmbuteliate și poate prea grăbit
prezentate. Chiar dacă promițătoare în buchet, toate transmit aceeași impresie
de amăreală și postgust iute, neplăcut, de prospețime dezagreabil condimentată.
Aș putea să-mi amintesc însă cu oarecare plăcere de Davino Blanc Revelatio
2015, un vin rotund, frumos, purtând amintirea proaspătă a florilor de
viță-de-vie. Despre vinurile roșii am însă cele mai frumoase impresii: Făurar
Roșu Ceptura 2014, dintr-un „an blamat pe nedrept”, are un bun dozaj al
aromelor; Iacob Roșu 2013, echilibrat și integru, poartă amprenta
Cabernet-ului; Monogram Fetească Neagră 2013, cu notele sale de vanilie și
cacao, e un vin mare. Am trecut apoi la: Davino Rouge Domaine Ceptura Roșu 2008
– dominat de caracterul Feteștii, cu buchet estompat dar frumos, cu note
puternice de prune uscate, cu generozitate sublimă în postgust; Davino Rouge
Domaine Ceptura Roșu 2010 – iute și astringent, nu atât de expresiv ca 2008,
dar complicat și viu, în nici un caz feminin; Davino Rouge Domaine Ceptura Roșu
2012 – în care Cabernet-ul e stăpânul, foarte apropiat în ale sale de cel din
2010, poate cu un plus de condiment și cu un postgust mai lung, cu o
complexitate ce se descoperă treptat de parcă te-ar încerca, de parcă ar vrea să
vadă de ai răbdarea așteptării. La urmă, Davino Flamboyant 2012 și-a dezvăluit
buchetul splendid, eleganța cuceritoare, strălucirea specifică unei bijuterii.
Cu nas mai discret, cu bună aciditate și cu o subtilitate a dezvăluirii în
postgust, Davino Flamboyant 2010 se
dovedește la rându-i o altă minunată ființă care trăiește în sticlele acestei
mărci superpremium.
Nu pot
decât să mă închin celor care au îngrijit viile și oenologului care a elaborat
aceste vinuri roșii, iar în ce-l privește pe stăpânul moșiei, de la care am și
aflat că anumite vinuri, anumite magnumuri sunt atât de puține că nu ajung
decât la o clientelă intangibil de selectă, lui nu pot decât să-i exprim
regretul meu că nu ar fi de nasul celorlalte caste românești aceste licori. De
aceea mă voi mulțumi să servesc fără regret, între altele, împreună cu
prietenii mei din club ce poartă modesta insignă cu motanul Lucky
(antreprenori, dascăli, manageri, medici, ingineri, avocați, custozi de muzee, negocianți
de vinuri, notari, jurnaliști, magistrați, artiști, oenologi, oameni care
muncesc cu mintea și cu mâinile), dar și cu omul nostru din Panama care se
ocupă de treburile casei din satul Ferendia, câte un magnum de Bauer, de Petit
Verdot 2013 de pildă, sau câte unul de Știrbey, de Merlot 2007, sau poate chiar
și ceva Saar Riesling Sekt brut – Weingut van Volxem 2007.
Pentru că vinurile, ca și lumina, ca și frumusețea, sunt menite să fie bucuria
tuturor.
Am uitat să
mai spun că sâmbătă am petrecut o seară memorabilă la Bricks, în
compania prietenilor clujeni Herbert și
Bogdan, dar și a portughezului Adi, împreună cu vinurile aferente de
prin Minho și Dão, dar și de pe Domeniile Bogdan, alături de preparate
gastronomice de cea mai înaltă clasă. Și că duminică am trecut cu Dan pe la Maimuța
plângătoare, local cu istoric pitoresc din buricul târgului al cărui
restaurant concurent fusese cândva Gaura dulce.
După
masterclass, din pricini obiective, ni s-a făcut de plecare. Pe drum am
săvârșit o ședință de shooting cu bannerele sugestive ale orașului nostru
preferat din Transilvania, dar și cu bisericile și peisajele Turzii. Un mic
popas la restaurantul Sarea-n bucate de lângă salină ne-a dezvăluit că
fetele de la Crame România, Alina&Mona, au fost mai iute de picior
virtual decât performerul facebook al clubului, dar ne-a oferit și ocazia unui
prânz tradițional și a unui shooting cu cățelul rubicond al localului și cu un fazan care nu reușea să depășească un enervant gard de delimitare a
proprietăților umane.
La Arad,
înainte de nani, am devorat împreună cu Zoli&Raluca una dintre fabuloasele
prăjituri ale Pivnicerei, cu dor de Cluj și de prietenii care au făcut ca toate
acestea - rânduri, experiențe, plăceri nevinovate – să fie cu putință.
Galerie foto: Pe drum, Festivalul, Masterclass, Vario
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu