luni, 19 august 2019

Austria, Mein Schatz! Zotter Schokoladen Manufaktur sau cum să încerci marea de ciocolată cu degetul (IV)


Am să vă spun ceva de dulce, cu adevărat de dulce. Dacă ai vrea să încerci marea de ciocolată cu degetul (la o adică, poate fi și degetul acela anume pe care orice bebe îl apreciază încă din burta mamei), probabil că Zotter Schokoladen Manufaktur ar fi cea mai potrivită alegere.
Are tot ce-i trebuie: pare infinită, pe apele sale ciocolatii alunecă mici gondole cu conținut dulce ori bărcuțe pline cu praline,  în adâncurile sale de culoarea pudrei de cacao înoată pești cu arome de fistic și scorțișoară, o muzică exotică te îndeamnă să ronțăi, să sugi și să devorezi ciocolată la nesfârșit...
 
La Bergl, localitatea în care se află fabrica de ciocolată Zotter, am ajuns din întâmplare. Amfitrionul nostru de la Bad Blumau ne-a pomenit în treacăt de ea și așa se face că nu am rezistat tentației. La concurență, vroiam să ne dăm cu un tren de epocă prevăzut cu vagon restaurant ori să ne cocoțăm pe un castel cocoțat, la rândul său, pe o stâncă. Cum nu puteam să le facem pe toate într-o singură zi, am ales varianta cea mai apetisantă. 
De văzut, am văzut totuși extraordinarul castel de care pomeneam, proprietate a Casei de Liechtenstein, aflat la Riegersburg, în această pitorească parte a landului Stiria. Am luat-o pe așa-zisa stradă a castelelor (Schlosserstrasse), către Vulkanland, o zonă de terme din estul Austriei. Schloss Riegersburg îți apare în toată splendoarea, în funcție de curbele șoselei, ca o ilustrație de basm ce există aievea pe o stâncă vulcanică. 
 
Pentru vechii mayași, ciocolata era hrana zeilor. Mai aproape de zilele noastre, pentru Josef Zotter, un adevărat Prometeu ciocolatier, ea reprezintă hrana tuturor oamenilor, un dar smuls zeilor, adus pe Pământ și oferit muritorilor înlăuntrul unei fabrici cum nu este alta în lume. Josef Zotter a fondat în 1999 singura companie din Europa care produce ciocolată organică. A făcut-o după ce inițial se bucurase de succes în calitate de cofetar în Graz, acolo unde a deschis pe rând mai multe cofetării, începând cu anul 1987. Cum afacerea sa din capitala Stiriei a început să scârțâie pe la mijlocul anilor ‘90, fondatorul a avut ideea strălucită să treacă la producția de ciocolată. 
 
La Zotter Schokoladen Manufaktur, încă de la intrare îți dai seama că numai un spirit jucăuș putea crea această manufactură dulce. Statui șocante, zburdalnice, indecente tronează în curte și în interior. Un tablou cu nuduri nenumărate pozând în peisajul de la Bergl îți ia ochii în holul recepției. Și asta după ce ai văzut băiatul-statuie care face pipi de la intrare, înconjurat de copii gălăgioși care se amuză la fiecare jet slobozit. Zotter îi întâmpină cu un îndemn ghiduș pe cei 300.000 de vizitatori pe care îi are anual: „Copii, supravegheați-vă părinții!”. Primești un telefon la gât care îți spune totul despre ceea ce ai de văzut și adulmecat, iar în turul scurt poți să guști peste 30 de mostre de ciocolată. În realitate, numărul mostrelor pe care le poți savura, însumând ingredientele și bunătățurile care alcătuiesc ciocolata, este mult mai mare, cel puțin dublu. Și nu ai nici o limită, pentru 16 euro poți gusta, mânca, devora oricât. 
 
Culoare transparente îți dau ocazia să privești sacii cu boabe de cacao, cuvele de inox și malaxoarele care procesează totul, laboratoarele, baricurile de ciocolată, o uzină care miroase irezistibil. Și în timp ce faci turul său, nesupravegheat de nimeni, alături de alte zeci de pofticioși de toate vârstele și de toate poftele, poți gusta tot ce are legătură cu ciocolata: boabe de cacao din multe țări ale lumii (Belize, Bolivia, Brazilia, Congo, Republica Dominicană, Ecuador, Guatemala, Madagascar, Nicaragua, Panama, Peru și Togo), pudră de vanilie, unt de cacao, boabe de cafea, ciocolată în diferite stadii de procesare, aromele prafurilor de scorțișoară, alune, migdale, fistic, arome de fructe deshidratate, de zmeură, căpșuni, anason, mentă etc. Cu lingurița de porțelan primită la intrare, un testechoco, echivalent al testevinului somelierilor, te îndopi cu lichidul vâscos și dulce al fântânilor de ciocolată, privești la robotul care îți spune „Bine ai venit!” și guști ceea ce îți oferă alt roboțel după ce tot tu ai făcut comanda pe o tabletă. 
 
Nu ai cum să reziști tentației de a gusta bomboanele cu endorfină, adevărata rețetă a fericirii, apoi te hlizești la discul rotitor cu bărcuțe pline de ciocolată, asculți în căști Mitzi Blue Radio Active în vreme mai savurezi niscaiva bucățele din același produs irezistibil, cu tot felul de parfumuri exotice, ca să pătrunzi apoi în cabinetul dotat cu două scaune stomatologice unde poți degusta nemaivăzuta, nemaiauzita și nemaisavurata ciocolată cu aromă de... dezinfectant stomatologic.
La urmă, dacă mai reziști, pătrunzi în barul unde ți se prepară ciocolată caldă, la alegere, după pofta inimii. Și alegerea și pofta îți sunt facilitate de mici gondole cu fiecare produs, care alunecă lin pe o bandă transportoare în această mică Veneție cu canale de cacao și ciocolată.
 
De la boaba maronie la barul de ciocolată, te trezești că ai parcurs într-o oră și jumătate drumul de mii de kilometri pe care îl face sămânța cacaotierului până să devină ciocolată. Și nu orice fel de ciocolată, ci una organică, supusă unui comerț echitabil. Zotter procesează anual 300 de tone de boabe de cacao și 150 tone de unt de cacao, din care produce 650 de tone de ciocolată. 
Și dacă Josef Zotter se numără printre cei mai buni ciocolatieri ai lumii, fabrica sa, cu o cifră de afaceri de 22 de milioane de euro, se află în topul primilor 25 de producători de ciocolată ai lumii. Nu e de mirare că cei 185 de angajați beneficiază zilnic de o masă copioasă, gătită cu ingrediente de calitate provenite de la fermele organice din împrejurimi, cu care patronul fabricii colaborează de mai mulți ani.
 
Dincolo de cifre însă, de măsurătorile firești care fac exprimabilă toată această afacere dulce, rămâne inefabilul locului, rămân aromele și savorile care nu se pot exprima în cuvinte. La plecare, după ce ne-am umplut buzunarele cu tot ce ne-a poftit sufletul, fără să știm măcar cât ar putea costa toate acestea, am primit cadou o geantă potrivită pentrul transportul ciocolatei. Și am auzit din nou limba română, grație unei tinere care aștepta și ea la coadă și care ne-a lămurit  că acest dar este oferit celor care cumpără produse Zotter în valoare mai mare de 50 de euro. 
 
Înainte să părăsim Austria pentru lua o nouă masă copioasă, fabuloasă, în Ungaria, pe graniță, la Határmenti Vigadó, am mai vizitat un magazin de Sekt-uri aflat în apropierea fabricii de ciocolată. După ce ne-am umplut portbagajul și cu spumantele tradiționale austriece, am pornit în drumul cu peripeții către casă. Noroc cu Google Maps, care ne-a scos la timp de pe autostradă, pentru a evita un ambuteiaj și vreo două ore de întârziere, prilej să revedem Budapesta din goana reținută a mașinii. 
 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu