joi, 28 octombrie 2021

Lucca e la locul ei, Božo e în altă parte

8 august, ziua 9. Cuvinte cheie: Papier mâché. Avem de atins astăzi trei destinații, din trei țări diferite: Città di Lucca (Italia), restaurantul Bandima din Ankaran (Slovenia), apartamentul Licia din Rijeka (Croația). Și o luăm încet și pe rând, pe drumurile proaste ale Italiei, traversând Toscana de la sud la nord, pe strada și pe superstrada, pe via și pe autostrada. Drum de două ore și ceva de la Montemerano la Lucca, timp în care unii ca mine chiar își pot scrie jurnalul pe noul telefon Samsung de care îs foarte încântați.

Lucca e un oraș măricel, mai liniștit decât Firenze ori Siena, mai puțin năpădit de turiști, deși acum unora care au mai dat pe aici în anii și deceniile din urmă, în care încă nu se inventaseră pandemiile, li se pare că viața cetății cu pricina se aglomerează. O poartă antică, împodobită cu statui, ne duce în vechiul oraș, înconjurat de ziduri străvechi. E vorba de o fortăreață care ascunde un oraș medieval intact, de o frumusețe unică. Întinse pe 4,2 km, zidurile Cetății Lucca ocupă locul doi în Europa ca întindere după zidurile venețiene ale capitalei Ciprului, Nicosia, care au o lungime de 5 km. Fortăreața numără 11 bastioane și șase porți, zidurile actuale datând din perioada Renașterii (secolul al XVI-lea) și fiind clădite după realizarea zidurilor din perioada romană (180 d. Hr.), a celor din epoca medievală, când Lucca devenea comună (sec. al XII-lea), și a celor din secolul al XIV-lea, când orașul a cunoscut o mare dezvoltare.

Dacă vrei să prezinți o istorie pe scurt, trebuie să ții seamă că așezarea a fost fondată de etrusci, că a fost ocupată apoi (pe la 180 î.Hr.) și sistematizată de romani (vechiul oraș are o tramă stradală de tip grilă), că urmele vechiului amfiteatru se regăsesc în Piazza dell'Anfiteatro, că în anul 56 î. Hr. aici s-au întâlnit Cezar, Pompei și Crassus pentru a constitui Primul Triumvirat din Imperiul Roman, că multe secole mai târziu cetatea a fost prădată de barbarii Regelui Odoacru, că în perioada medievală Lucca ajunsese unul dintre cele importante orașe toscane, că începând cu secolul al XII-lea s-a îmbogățit pe seama comerțului cu mătase, că pe la 1308 Dante și-a petrecut câteva zile din exilul său la Lucca, că unul dintre marii săi conducători a fost, la începutul secolului al XIV-lea, condotierul Castruccio Castracani, care l-a avut ca biograf pe celebrul Niccolò Macchiavelli, că vreme de jumătate de mileniu, până la sfârșitul secolului al XVIII-lea și până la cucerirea napoleoniană, Lucca a funcționat ca un oraș-stat, cu constituție proprie, devenind, după Veneția, al doilea cel mai mare oraș-stat al Italiei, independent de-a lungul secolelor.

Sunt multe lucruri și ființe de văzut aici, am ajuns pe la ora prânzului și avem doar două ceasuri și un pic pentru a gusta această bucată urbană de Toscana. Destul cât să ne amestecăm printre oameni, printre ei, italienii etrusci, să simțim mirosul de piele și de lux, lumea aceasta de înghețată și marțipan, să pozăm porțile și accesoriile de la intrare, detaliile fiecărei clădiri, tihna toscană că o vacanță din vremea pandemiei. Bifăm doar câteva din marile obiective turistice ale Luccăi: zidurile orașului, Biserica San Michele in Foro, Turnul Guinigi cu spectaculoșii săi arbori la înălțime, statuia lui Giacomo Puccini, Piazza dell'Anfiteatro... Și mai surprindem părți din expoziția de artă bienală, statuile din papier mâché, detaliile străzii, zâmbetul unei dudui cu câine pe velociped…

Înainte de plecare, luăm câte o bere - Perroni, bineînțeles - și câte o pizza - prosciutto e funghi, bineînțeles - de la localul Rusticanella 2 da Lucca. Trattoria asta are terasele dispuse pe un gang perpendicular pe stradă, care se continuă cu o piațetă situată lângă Camera de Comerț a orașului. E intim și plăcut totul, după ultimele zile cam prea dense, cam prea gurmande.

După cafeaua ristretto, o luăm încet către următorul obiectiv, aflat în... Slovenia. De orășelul Ankaran și restaurantul Bandima ne-am atașat în urmă cu câțiva ani, când am vizitat Maribor, litoralul sloven și Peștera Postojna. Ba la Ankaran ne-am făcut și un prieten, în persoana chelnerului Božo, care ne-a servit cea mai bună caracatiță gătită vreodată. Așa că Dani conduce febril spre Slovenia, traversând Italia către Adriatica, astfel încât să ajungem la Bandima după cinci ore și un pic de drum, spre seară.

Slovenia are drumuri mai bune decât Italia, e o mică Austrie slavă, așa cum am descris-o anterior. Și mai are benzină mai ieftină și prețuri mai bune la toate, inclusiv la restaurantul Bandima, unde servim calamari cu cartofi prăjiți și cu bere Laško, de care ne-a fost atât de dor în ultimii ani. Mai servim și vinul casei, o excelentă Malvasija. Numai chelnerul Božo lipsește, s-a pensionat, ceea ce nu îl împiedică pe noul chelner, altminteri bosumflat, să zâmbească atunci când primește bacșișul și să ne aducă din partea casei un foarte bun distilat de pere. Poate părem și noi acum reușite sculpturi din papier mâché pe care cineva le hrănește când vine înserarea.

După un ceas și ceva pornim, la crepuscul, către Croația, trecem vama lejer, fără control și accelerăm spre Rijeka. Găsim ușor apartamentul relativ central și cheiul cu vapoare uriașe și parcarea publică. La cazare, ne întâmpină o doamnă în vârstă, încântată să converseze cu Dani în italiană. Mâine ne paște o zi de baie și de explorare la Adriatica și cine știe câte restaurante de amintit în jurnal.

 

 Galerie foto: Città di Lucca, La Ciavatta, Slovenija

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu