luni, 20 noiembrie 2023

De la lotus la Art Nouveau. Prin Băile lui Felix Helcher și, mai ales, prin Oradea Mare (I) - Félixfürdő, nepoți, nuferi și veverițe

 

Există un număr uriaș de motive și pricini pentru care merită să vizitezi Oradea sau, cum vă place să-i spuneți, Oradea Mare, Nagyvárad, Grosswardein. Deși am mai fost acolo în trecere cu mulți ani în urmă și chiar mai încoace, prezentul articol se tot scrie începând cu luna octombrie a anului 2022 și are legătură cu minunatele sale împrejurimi, cu o cetate unică și cu un festival de vin organizat într-o sinagogă.

 

Există puține orașe în România care îți dau impresia că te afli cu adevărat oriunde în Europa Centrală, în Mitteleuropa. Dacă iei un turist occidental și-l aduci, îl transporți ori îl zbori legat la ochi, plasându-l apoi în cetate ori în centrul orașului Oradea, s-ar putea să nu ghicească țara unde se întâmplă acțiunea, frumusețea asta urbană, arhitectura, darămite să numească urbea; ar putea zice Ungaria, ar putea zice Austria, s-ar gândi la Cehia sau la partea aia de Serbie numită Voivodina, ori poate, mult mai la vest, nord-vest, ar alege Germania. Și numai Sibiul, Brașovul, Clujul, Sighișoara și alte câteva orașe transilvane, alături de capitala Banatului, Timișoara, i-ar mai putea da această impresie, însă nu atât de puternic precum o face Oradea. 

 

Nici nu e de mirare că se întâmplă asta, câtă vreme oamenii care au condus în ultimii ani urbea s-au preocupat poate mai mult și mai eficient decât edilii altor orașe să-i conserve, să-i pună în valoare, să-i redea personalitatea multiseculară, multietnică și multiculturală. 

Cum-necum, eu și micul nostru grup de degustători neautorizați de vin din Arad am ajuns să ne îndrăgostim de orașul de pe Crișul Repede mai degrabă dintr-o pricină turistică: un nepot arhitect stabilit la Aachen s-a gândit să-și ofere o minivacanță alături de soție în această extraordinară destinație Art Nouveau, iar noi, ca rude iubitoare, am profitat de situație. Nu ne-am cazat însă în marele oraș, ci am ales Băile Felix ca loc de mas, ispitiți de o vilă nouă cu piscină și de ideea explorării nu doar a Centrului, ci și a împrejurimilor. 

 

Băile Felix, sat din comuna Sânmartin, reprezintă un superlativ: cea mai mare stațiune balneară cu regim permanent din România. Iar în privința locurilor de cazare (7.000), se află pe locul doi în țară, după litoralul românesc. Izvoarele termale, descoperite după unii în jurul anului 1000, după alții, la 1200 sau chiar pe la 1700, au fost valorificate întâia oară în anii 1711-1721 de călugărul Felix Helcher, administrator al mănăstirii din Sânmartin, sub forma unor așezăminte pentru tratament, purtând numele de Félixfürdő (Baia lui Felix). Relativ noile baze de tratament și agrement din perioada comunistă, inclusiv una a Securității, au fost construite pe domeniul naționalizat al mănăstirii. Pe cuprinsul băilor se găsesc lacuri cu nuferi și lotuși, care fac parte din aceeași familie de plante numită Nymphaeaceae. Călătorul mai poate observa în aceleași ape numeroase țestoase și pești exotici. În incinta băilor se află un lăcaș străvechi, Biserica de lemn din Brusturi (1785), iar arborii parcurilor sunt terenul de joacă al unor foarte rapide și agitate veverițe. 

 

A fost un octombrie superb și un city break memorabil, petrecut în familie, la Băile Felix și la Oradea. Nepotul Mircea și soția sa Diana, doi tineri arhitecți timișoreni, au fost alungați din țară de sistemul ticăloșit al Pilelor, Cunoștințelor și Relațiilor (PCR), ca și de slabele perspective de a-și exercita în mod demn profesia. Și-au găsit o nouă casă în Germania, la Aachen, iar astăzi proiectează stadioane și piste de Formula 1 pentru cele mai bogate țări din Peninsula Arabică. Dincolo de reușita profesională însă, rămâne totuși dorul de acasă, pe care-l mai ostoiesc în scurtele concedii petrecute în țară. După un drum de 16-17 ore, după revederea părinților, a fratelui lui Mircea, a unchilor și mătușilor care suntem, cei doi au dorit să șadă trei zile în preajma Oradiei, pentru o mică vacanță urbană, secession, gourmet. 

 

Pensiunea aleasă, Vila Bun, se găsește chiar în marginea orașului balnear, e dotată cu piscină și oferă tot ce-i trebuie turistului de weekend. De aici am luat-o pe jos către băi, am cumpărat suvenire, am făcut ședințe foto cu țestoasele și peștii lacurilor, dar și cu nuferii și lotușii care, poate, au înflorit anume pentru noi. 

 

 Potrivit Dicționarului de simboluri, de Jean Chevalier și Alain Gheerbrant, Ed. Artemis, București, 1995, lotusul reprezintă, în iconografia egipteană, apariția vieții pe imensitatea neutră a apelor primordiale; el este cel dintâi, iar mai apoi demiurgul și soarele țâșnesc din inima sa deschisă. Floarea de lotus este asociată sexului, vulvei arhetipale, cea mai sfântă fiind floarea de lotus albastru, căci oferă o mireasmă de viață divină. În literatura chineză, lotus este cuvântul folosit pentru vulvă, numele cel mai râvnit dat unei curtezane fiind Lotus de Aur. În spiritualitatea indiană și budistă, reprezintă puritatea, simbolul dezvoltăriii spirituale, Oul lumiii. Lotusul tradițional are opt petale, după cum spațiul are opt direcții, fiind și simbolul armoniei cosmice. În literatura japoneză, e imaginea moralității care se păstrează intactă în mijlocul societății impure. Are și semnificații alchimice, floarea de aur fiind albă. 

 

Revenind abrupt la plimbarea noastră, am mai vizitat și fotografiat apoi străvechea biserică de lemn, arborii exotici, veverița curioasă și spărioasă în același timp, care zburda frenetic în coroana unui copac secular. Cum nu ne-am alocat timp și pentru vreun spa, bucurându-ne de piscina pensiunii, cam asta a fost experiența noastră la Băile Felix. Poate că era firesc să petrecem mai mult timp la Oradea, un oraș care oferă nu numai specialistului, arhitectului, plăcerea de a cuprinde rafinate comori urbane, ci și trecătorului, călătorului mai puțin avizat. Ceea ce am și făcut, o zi mai târziu, iar mai apoi, o lună și chiar un an mai târziu...

 

Galerie foto: Félixfürdő, Oradea, Pe drum, Vila Bun

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu