Am simţit că a trecut prea multă vreme de la ultima aventură oenologică pe dealurile Drăgăşanilor, aşa că invitaţia
din acest an la Ziua Bunicii lansată de prietenii de la Crama Ştirbey a
venit ca o bucurie mult aşteptată. De fiecare dată când particip la
această sărbătoare de 1 Mai, alternativa perfectă la chefurile cu mici
şi bere prin care cei mulţi celebrează Ziua Muncii al cărei fum de
grătar se vede poate din spaţiu, am sentimentul întoarcerii în timp.
Departe de a o asimila cu o petrecere câmpenească ori
doar cu ziua unei
anume crame, pentru mine Ziua Bunicii este o o sărbătoare nostalgică. Mă
teleportează într-un trecut select, mă pune în faţă cu un mod de viaţă
pe care unii s-au străduit să-l facă dispărut sub şenilele tancurilor şi
ale vulgarităţii proletare. E ziua tuturor bunicilor care au avut de
suferit din cauza comunismului şi în acelaşi timp e o celebrare a
civilizaţiei şi a frumosului, a viţei nobile care a învins hibrizii.
Dacă mă gândesc bine, aproape fiecare dintre vestici a avut câte o bunică al cărei destin a fost frânt de comunism, de închisoare, de
deportare, de nebunia egalitară care a pustiit partea aceasta de lume.
Cumva, participând la sărbătoarea de la Ştirbey, în acel loc minunat
reconstruit pe vechile temelii, refac în în gând splendoarea libertăţii
care a însoţit tinereţea bunicilor dragi care nu mai sunt, casele şi
gospodăriile confiscate, blândeţea unui timp mai răbdător cu oamenii.
Şi-mi dau
seama că spiritul bunicilor continuă să trăiască în noi, că
este neînfrânt, că învie în fiecare an din bătrâna viţă ascunsă sub
pământ şi umple lumea de parfumul florilor, de aroma fructelor, de
gustul vinului cel bun.
Cât despre noi, despre cei care călătorim dintr-o margine de Ardeal şi Banat în inima Olteniei, 2013 este al treilea an în care celebrăm, alături de familia Ştirbey, Ziua Bunicii. În anul care a trecut, clubul de vin şi autografe din dormitorul bunicii s-a îmbogăţit cu un Llosa, Silviu a mai schimbat câteva prietene, Mihai a călătorit pe câteva continente, Dan a mai făcut un milion de proiecte irealizabile, Adina a devenit
"soţia noastră", iar eu am scris, am scris, am scris... Cu excepţia
mezinului Mihai, ne-am regăsit la Crama Ştirbey, în compania mai multor
prieteni din club. Totul s-a desfăşurat după tipic: drumul de cinci şase
ore până la Drăgăşani, cazarea la Kilometrulzero, hotelul cu parfum de
lipie şi Fetească Albă nefiltrată, cheful decuseară de la Via Sandu,
sărbătoarea de la Ştirbey, vizita la Crama Avincis, întoarcerea, prea
curând, acasă. În seara de 30 aprilie, ne-am bucurat iar de
ospitalitatea lui Cornel Sandu în vârful de deal cu câini negri de
Drăgăşani şi vedere la Olt, am fost răsfăţaţi cu o senzaţională mâncare
cu aromă de vin gătită de Oliver Bauer, ne-am reîntâlnit cu vechi
prieteni bloggeri, cu familia Kripp, cu Raluca Bauer, cu Ghislain Moritz
şi Angela Prado, cu oenofilul Călin de la Cluuuuj. Am povestit, am
savurat, am devorat, am efuzionat, am degustat ori am băut vinurile
Casei Sandu şi am făcut cunoştinţă cu vinul Sauvignonasse al noii Case
Bauer. Şi ne-am retras euforici, pe serpentinele dintre vii, într-o
maşină condusă de dna Mihaela, la acelaşi Kilometruzero din buricul
Drăgăşanilor.
De 1 Mai, am sărit în microbuz şi am luat-o spre Crama Ştirbey, pe acelaşi drumuri înguste şi sinuoase care taie dealurile din jurul oraşului. Era cald şi Oltul strălucea în zare ca o Dunăre mai mică, îndiguită parcă pentru plăcerea ochiului călător. La cramă, între flori şi bondari, un cvartet de coarde umplea atmosfera cu miniaturi clasice. Doamna baron, îmbrăcată încântător, ne-a recepţionat cu căldură, apoi ne-am reîntâlnit
cu domnul baron şi ne-am pupat cu Raluca şi cu Oliver, înainte să ne
trezim cu un splendid pahar de spumant în mână. De data aceasta, eu am
fotografiat mai puţin şi am băut mai mult, îmbătându-mă la toate
modurile, inclusiv la cel propriu, de aromele Drăgăşanilor marca Prince
Ştirbey. În răcoarea cramei, ajutat de Călin de la Cluuuuj şi acompaniat
de un liliac de jucărie care i se zbâţâia deasupra capului, Oliver
servea invitaţii cu fiecare dintre cele 15 vinuri ale cramei, inclusiv
cu unul marca Bauer. Am stat cuminte la coadă printre invitaţi,
bloggeri, pasionaţi, prieteni şi nu am ratat nici unul din gusturile
oferite în pahar. Anul acesta m-am îndrăgostit de spumantul extrabrut de
Crâmpoşie, de Tămâioasa în sec, de Novac şi de surprizele unei
degustări orizontale 2006 organizate de Oliver pe terasa însorită cu
vedere la Olt.
Aceasta a cuprins, în ordine: Sauvignon Blanc Vitis Vetus, Sauvignonasse, Fetească Regală Genius Loci, Novac, Fetească Neagră, Negru de Drăgăşani, Merlot, Cabernet Sauvignon, Tămâioasă Românească dulce. Pentru mine, alături de verticala de Prince Matei de
la Goodwine, orizontala de la Ştirbey intră în topul evenimentelor
oenologice ale anului 2013. Am degustat trei vinuri albe încă vii, încă
pline de expresivitate, închizând în sine gustul unic al anului 2006.
Iar roşiile au fost de-a dreptul senzaţionale, şi asta nu din pricină că
aş fi băut deja prea mult până atunci, deşi o făcusem, ci pentru
multitudinea de senzaţii, emoţii şi fioruri pe care le-au stârnit în
rândurile norocoşilor prezenţi la degustare. Şi dacă ar trebui să aleg
numai unul dintre toate, aş lua cu mine Feteasca Neagră, un vin care te
face să te întrebi de ce nu se cultivă acest soi cu precădere pe
dealurile Drăgăşanilor, alături de Novacul şi de Negrul locului. Acea
Fetească de şapte ani dovedeşte generozitatea şi consistenţa acestui soi
tipic românesc, ba este şi dovada vie că el se pretează la învechire,
alături de cunoscutele soiuri internaţionale nelipsite de pe orice
terroir.
Când am luat-o spre Kilometrulzero, era seară şi dealul mi s-a părut mai abrupt. Totuşi, am reuşit să mai pozez nişte vii, nişte peisaje, nişte trandafiri la capăt de rând şi florile de pe căpiţele de fân. Mai ştiu că în ultima vreme crama Ştirbey s-a îmbogăţit cu măgarul Anton, că Oscar,
cocoşul unic al gospodăriei, stăpâneşte peste cele cincizeci de găini
din dotare, că de partea cealaltă a dealului se clădeşte o cramă care va
purta numele oenologului Casei Ştirbey. Şi mai ştiu că aceia dintre
membrii clubului Vestik care nu au avut şansa să fie prezenţi la Ziua
Bunicii şi să deguste vinurile elaborate de Oliver Bauer se vor
reîntâlni în curând cu ele în cadrul unei degustări organizate acasă, la
Arad, în... Dormitorul Bunicii.
Povestea Drăgăşanilor leat 2013 nu se încheie aici, fiindcă nu am apucat să descriu reîntâlnirea de a doua zi cu prietenii de la Crama Avincis şi Via Dobruşa. O voi face pe unul din site-urile clubului, de îndată ce cuvintele vor găsi o altă albie potrivită în care să curgă. O altă albie ori poate un alt pahar...
Galerie foto
Steve Buscemi, an American actor
Acum un an
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu