Când am ales Tirolul
de Sud ca destinație de vacanță, festivalul de vin de patru ore de la Brixen a
fost atracția principală. Ni s-a părut contrariant de fain să organizezi un
festival pentru câteva ceasuri, pe o stradă a unui orășel medieval dintr-o
foarte activă zonă viticolă situată într-o bucățică de Austrie italiană. Și cum ne doream să participăm,
întregul traseu a fost organizat în funcție de asta. Cine a vizitat zona, poate
înțelege cât de inspirat este motto-ul Vom
Berg ins Glas/ Dalla montagna al calice (De pe munte în sticlă) sub care se
desfășoară, de vreo 12 ani, acest festival. Și mai poate aprecia altfel fiecare licoare servită,
mai ales dacă vine din zone mai însorite și mai darnice ca terroir cu via, cum
ar fi România, de pildă. Căci vinurile südtiroleze, ca de altfel cele austriece și nemțești și elvețiene, vinurile
germanice, dacă putem folosi acest cuvânt, sunt de obicei foarte acide și bune
de învechit, fără să aibă totuși complexitatea celor latine ori de Lume Nouă.
La maturare însă pot oferi cele mai frumoase surprize, căci sunt făcute de
meseriași dedicați, din vie și până în cramă, de pe munte până la crearea
licorii din sticlă. Și cine scoate vinuri mari în Südtirol nu poate să vinifice altfel decât
sublim și în țări mai însorite, acolo unde Dumnezeu a fost mai darnic cu viile
și cu pământul, complotând alături de oenolog și făcându-i mai ușoară munca.
Așadar Brixen,
ceasurile după-amiezii, orășel medieval cu 20.000 de locuitori, pod peste ape
repezi, munți în zare, clădiri străvechi și străzi strâmte, turle cu orologii
și ceasuri solare care funcționează neîntrerupt de multe sute de ani, o mare
piață cu dom și mitre pontificale, madone pe clădiri, firme multiseculare, cu
un arbore de vie centenară în fața unei clădiri din colțul pieței, nu departe
de palatul episcopal numit Hofburg. E foarte cald, avem la dispoziție câteva
ceasuri pentru prânz, ședințele foto, plimbare, răcorire, pierdere de vreme. Pe
la șase și un pic, începe agitația pe strada cu arcade, cu portici din centrul istoric, acolo unde cei 17 producători de vin
locali încep să mute butoaie, să desfacă baxuri, să pună sticlele la gheață, să
pregătească frapiere. Alături de ei, alți producători de brânzeturi, mezeluri
și alte bunătăți din zonă și din întreaga Italie ocupă standurile puse la
dispoziție de primărie. Municipalitatea este organizatoarea evenimentului iar
fondurile rezultate (numai pentru vin, participarea costă 15 euro, garanția
pentru paharul marca Schott-Zwiesel fiind de 5 euro) sunt folosite pentru nevoi
comunitare. Un ochi atent a putut aprecia la câteva mii de persoane participarea
la festival. Între producătorii prezenți pe pliantul dedicat evenimentului am
regăsit: Stiftkellerei Neustift, Kofererhof, Strasserhof, Pacherhof, Manni
Nossing, Villscheiderhof, Kuenhof, Taschlerhof, Garlider, Gumphof, Bessererhof,
Rienlingerhof, Weingut Ebner, Wassererhof, Rockhof, Spitalerhof și Eisacktaler
Kellerei.
Ne pierdem în
mulțime, lăsându-ne în voia plăcerilor bine știute: degustăm zeci de vinuri,
intrăm în vorbă cu zeci de oameni, găsim valori comune, povestim de
Transilvania... Majoritatea vorbesc engleza, foarte puțini italiana și doar la
cerere, câțiva sunt cam reci când își dau seama că au de-a face cu niște
turiști, de parcă nu s-ar aștepta, cu ai lor e mai plăcut totul. Cei mai mulți
însă te îmbie cu vin și fac față cu brio valului de solicitanți care tot crește
spre seară. Claudiu are grijă să ne aprovizioneze cu platouri pline de
bunătăți: speck-uri de top, brânzeturi care se topesc în gură, prosciutto cu
gust sublim. Ai senzația că tot orașul se înghesuie pe strada arcadelor pentru
a savura vinurile proaspete ajunse de pe munte direct în sticlele bine răcite
din frapiere. E plăcut totul, găsim
vinuri din soiuri locale ori des cultivate în zonă cum ar fi Kerner, Sylvaner,
Grüner Veltliner, St. Magdalener, Lagrein,
Gewürztraminer, Zweigelt. La lăsarea
întunericului, sunetul chitarelor dintr-un capăt de stradă încheie o seară
minunată. Nu am uitat să ne pozăm pentru albumul de familie al clubului cu
prietenii noștri de-acum de la Stiftkellerei Neustift, pe nume Celestino Lucin,
Urban von Klebelsberg și Elias Holzer,
dar și cu un angajat al primăriei, în uniforma sa inconfundabilă. În două
mașini, ne întoarcem târziu către Hotelul Zur Linde, hanul nostru pentru două
nopți.
A doua zi se face
de plecare, avem de traversat Tirolul de Sud și pe cel de est, dar și Styria
pentru a ajunge din nou la Bad Blumau, unde ne așteaptă alți doi prieteni din
club veniți de la Viena. Pe drum, peisaje de vis, gps-ul ne ocolește pe sus,
departe de aglomerația șoselei principale, priveliștile montane sunt o
încântare. Oprim la Graz, la un restaurant de top, pentru prânz și altă
degustare, cu vinuri selecționate din vinoteca proprie a localului. Am avut
grijă să servim un imens Wiener Schnitzel, adică un șnițel de vițel, dar și un Sauvignon Blanc în
deschidere și un Blaufränkisch asortat mâncării, vinuri provenite de la cunoscuți producători austrieci. Altă
poză de grup, mai avem de condus trei sferturi de oră până la pensiunea
Teichhof Samwald și vreo două ceasuri până să ne bălăcim iar în apele termale
ale băilor lui Hundertwasser,
ușor euforici după câte un pahar de Grüner Veltliner servit pe terasa restaurantului.
În ultima zi,
duminică, am pornit către casă, pe la Szombathely, pe autostrada parcă
construită pentru noi, pe lângă Budapesta către Szeged, unde am oprit pentru a
ne potoli foamea la Fehértói Halászcsárda, o cunoscută pensiune cu restaurant
foarte frecventată de românii care se întorc în țară. Seara, ajunși la Arad și
Timișoara în mijlocul unei canicule de sfârșit de iulie, am putut bifa în
jurnalul afectiv al clubului una dintre cele frumoase ieșiri făcute vreodată.
Cuvintele se sfârșesc aici, restul poveștii îl vor spune sutele de fotografii
din cele șapte albume foto ale acestei minivacanțe mitteleuropene.
Galerie foto: Abbazia di Novacella, Austria și Südtirol pe drum, Bad Blumau iar, Brixen, Crama abației, Mühlbach
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu