luni, 8 octombrie 2018

Ați fost vreodată la un festival de vin, la un Wijnfestival, într-o biserică?

Noi, da. Acesta este răspunsul la întrebarea din titlu. De fapt, nu am fost cu toții acolo, la Groningen Wijnfestival 2018, ci am participat mai degrabă printr-un bun reprezentant, mezinul Clubului Degustătorilor de Vin Neautorizați, Dan Sămînță.
De cinci ani încoace, Dani este ambasadorul CDViN la Groningen, în nordul Olandei. Student la Hanze University of Applied Sciences, mezinul clubului de vin arădean își împarte vacanțele muncind în dormitorul bunicii, călătorind prin Mitteleuropa, fotografiind tot ceea ce este legat de vie și de vin. De-a lungul anilor, a fost prezent la multe dintre festivalurile importante pe care le-au bifat membrii clubului, a călătorit mii și mii de kilometri în scop oenofil și a savurat, în actuala sa tinerețe,  mii de vinuri de degustat într-o viață…
 
Pentru club, vinurile și festivalurile Nordului nu mai sunt de acum o noutate. După periplul de nouă mii de kilometri pe la Capul Nord, prin doisprezece țări și pe sub diferite mări, pe la Moș Crăciun și prin Laponia, noi, ceilalți membri înveterați ai CDViN, știm și ce gust are Château Olkiluoto, vinul încă neinauguratei centralei nucleare finlandeze, și cum sună în papile vinurile Estoniei, și cât de grozave sunt spumantele Poloniei, și care este cea mai nordică plantație noncomercială a lumii, și unde poți găsi cele mai grozave vinuri daneze
Atunci, în chip firesc, am găsit de cuviință să participăm și la acest festival de vin olandez și chiar să aducem acasă câteva vinuri din Țara Lalelelor și a morilor de vânt.

Groningen Wijnfestival este al doilea eveniment oenofil ca importanță din Olanda, după cel care are loc la Amsterdam. Aflat la a treia ediție, a adunat 38 de expozanți la stand, reprezentând magazine online, promotori de vinuri regionale din toată lumea, producători de vin și produse alimentare ș.a.m.d. România a fost reprezentată de două crame, Jidvei și Aurelia Vișinescu, grație promotoarei Adela Camelia Schrage-Simeoni.
Până acum, festivalul a adunat cam două mii de participanți anual, pentru ediția curentă, 2018, estimarea fiind de 2.500. Detaliul șocant însă nu ține însă de faptul că festivalul este organizat în cel mai nordic mare oraș olandez  - Er gaat niets boven Groningen / Nimic nu e mai (pre)sus de Groningen - că biletul costă cam 20 de euro pentru fiecare dintre cele două perioade de patru ore dintr-o zi (au fost trei zile de festival, între 28 și 30 septembrie), că fiecare pahar făcea o fisă a câte doi euro sau că în fiecare an 40-50 de companii împart cele 38 de locuri oferite, cei din urmă veniți sperând să le ocupe promovând de pe lista de așteptare, întocmită cu opt luni înaintea evenimentului. Ci ține de locul în care se desfășoară evenimentul, o impresionantă biserică  în stil gotic...
 
Apărând pe afișe drept Kerk te huur (Biserică de închiriat), lăcașul este oferit pentru concerte, recepții, festivaluri, expoziții, congrese, dineuri, evenimente de tot felul, iar banii obținuți servesc la întreținerea sa în condiții excelente. Embelematică pentru Groningen, cu turnul său aurit, Biserica Aa-kerk are o istorie multimilenară. Pe la anul 800, pe acest loc exista o modestă capelă situată pe malul râului Aa, care avea să se transforme cinci secole mai târziu într-o impozantă  biserică parohială clădită în stil gotic sub patronajul Sfintei Marii și al Sfântului Nicolae, acesta din urmă fiind și protectorutl spiritual al pescarilor, îndeletnicire predilectă în epocă - și nu numai - la Groningen.
Poate că unora, mai habotnici, acest stil pragmatic al nu-mult-preacuvioșilor protestanți din nordul Olandei li se pare unul al pierzaniei. Noi, însă, ca unii care am văzut atâta paragină, de ordin arhitectural și spiritual prin părțile noastre ultraortodoxe, găsim de cuviință că nu există mod mai ingenios, mai creativ și mai evlavios de a-ți păstra lăcașele în viață decât cel inventat la Biserica Aa-kerk din Groningen. Lipsiți de fățărnicie și deloc pupători în mod dramatic de moaște în glod, organizatorii reușesc să îi adune pe oameni, deopotrivă credincioși ori laici, catolici ori reformați, ortodocși ori neoprotestanți, copți sau necopți, într-un lăcaș reprezentativ al orașului, la o împărtășanie aparte, nu neapărat canonică, dar sigur umanistă, pe placul Celui care l-a creat pe om.
 
Cât despre studentul nostru de la Hanze, trebuie să spunem că a fost extrem de încântat de atmosferă, de ținuta manifestării, de consumul responsabil, de calitatea oamenilor prezenți și a vinurilor servite, de frumusețea lăcașului care a găzduit totul. Între standurile vizitate s-au numărat e-shop-urile Through the Grapevine, Vino dei Colli, Wijnhandel Alexander, cel al promotorului pe jumătate macedonean, pe jumătate olandez al brandului T’ga za Jug ( de Sud) din regiunea regiunea macedoneană Tikveš, secțiunea Beans&Grapes care includea standurile României, ale SUA și Israelului, dar și cel al regiunii franceze Alsacia și departamentului francez Jura. Cu sârguință, același membru CDViN a degustat apoi vinurile de la standul magazinului Henri Bloem, care oferă și licori olandeze. Dani și-a urmat, câteva zile mai târziu, promisiunea făcutpă patronului acestui magazin, cumpărând de acolo două vinuri olandeze pentru plăcerea membrilor de acasă ai clubului. Să mai amintim și alte câteva standuri viziate cum ar fi Wijnhandel Cahors, cu Malbecuri din regiunea franceză omonimă, MB MasterBlends cu importuri din Africa de Sud, wine clubul Sovino sau Fransekwaliteitswijn – cu studenții săi voluntari.
 
Participant entuziast de-a lungul a două zile de festival, Dani a surprins totul în imagini: turla aurită de la Aa-kerk, bucuria participanților, zborul unui pescăruș-suflet, surâsul unei domnișoare încă necunoscute, aroma unui Souvignier Gris, contururile arhitecturii ogivale, culoarea acestei toamne olandeze. Iar textul său în engleză, pe care îl puteți citi aici, cuprinde mult mai mult decât a încăput în aceste fraze încropite în limba română, opt zile mai târziu și 1.500 de kilometri mai încolo, pe malul Mureșului, undeva în apropierea dormitorului bunicii.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu