Anul care a trecut, al zecelea an de existență a
Asociației Vestik (primul ONG din România care și-a propus prin statut
promovarea vinului românesc) și totodată al optulea an din viața Clubului
Degustătorilor de Vin Neautorizați, a fost unul dens, plin de evenimente în
club, dar mai puțin bogat în călătorii. Totuși, mica noastră vacanță de patru
zile în Austria s-a dovedit cea
mai dulce ieșire făcută vreodată. Acasă, în clubul
bunicii, am contorizat mai multe premiere: întâiul revelion SF, prezența
primului oenolog sudamerican și o verticală de vinuri fortifiate, cu un blend
conținând un vin din recolta anului 1911.
În ianuarie
am întocmit bilanțul
aventurosului an 2018. În dormitorul bunicii, am pregătit o seară
cu licorile vinotecii și cu un pisic fără nume și mai apoi un
flashtasting
hibernal cu vinurile Cramei Lechburg. La sfârșit de lună,
am fost teleportați
în 2020 grație revelionului SF organizat în premieră în
club.
Februarie
a debutat cu aniversarea
specială a prietenului Ionu, care ne-a servit cu un Moutai de
cinci stele, tăria emblematică a Chinei obținută din fermentarea sorgului. Am
mai anunțat viitorul festival Vinvest
iar apoi am făcut cronicile de pahar a două evenimente din club: un tur
exclusiv al Franței în șapte vinuri realizat de amicul Herbert
Szasz și o degustare cu șapte vinuri marca Lechburg, obținute pe terroir-ul
albelor care l-au îmblânzit cândva pe Hrușciov.
Au urmat Winelentine’s
Day,
o sărbătoare a îndrăgostiților (de vin), și aniversarea CDViN: șapte
ani, șapte vinuri, șapte amintiri.
La început de martie
am zburat deasupra a trei capitale de
dragul vinului de Cotnari și am sărbătorit acasă de
2xAntinori, dându-ne întâlnire
cu o Vipera și un Semilllon și căzând în extaz din pricina unui Brunello
din Vignaferrovia. Tot în odăile bunicii, în premieră în
România, am prezentat vinurile
Ca’ Rugate iar apoi am dezvăluit câteva dintre comorile
Pivnițelor Birăuaș .
Aprilie
ne-a adus în club câțiva mari
prieteni din cultura română, cărora le-am prezentat, între
altele, șapte
vinuri ale Cramei Elite. Am mai scris despre festivalurile
Vinvest
și Ro-Wine
și am degustat noile
vinuri ale Cramei Histria, de pe terroir dobrogean.
În mai am
îmbunat Sfinții de Gheață cu ajutorul vinului și al
festinului, am avut parte de o
degustare și un vernisaj cu înger păzitor iar apoi am
participat la un summit
purificator desfășurat la Sibiu, Drăgășani și
Cozia. Am încheiat luna cu o degustare
cu slide show, tort aniversar și pisici care
îmbrățișează vinuri marca Villa Vinèa.
În iunie,
tot în clubul bunicii, în compania unui cavaler arădean al vinului, am savurat mai
multe licori din Magyarország , am pus la cale un festin
divin cu Salvo Lo Castro și am prezentat în
premieră vinurile Cramei Teodor. De Rusalii, la ziua
Cramei Avincis, am legat o
strânsă prietenie cu Grandiflora, un extraordinar cuvée leat 2013
elaborat de prietenul Ghislain Moritz. O altă premieră s-a consumat tot în
odăile bunicii: o
seară cu Mauricio Lorca, primul oenolog sudamerican
prezent în club.
Iulie
ne-a oferit la debut un spectacol
oenologic cu Lupii și Balerinele Cramei Gitana
din Basarabia. Însoțit de emblematica-i sabie de sabrare, amicul Răzvan Demian
ne-a prezentat în
premieră vinurile La Sapata, brand al cramei Delta Dunării. Un
alt prieten al clubului, Dejan Mikič, proprietar de cramă la Negotin, în
Serbia, a susținut o
extraordinară verticală de Crna Tamjanika , soiul preferat
al lui Iosip Broz Tito. La sfârșit de lună am făcut o călătorie de patru zile
în Austria, al cărei prim
episod l-am povestit pe blogul Pivnicer.
În august am
consemnat a
doua „stagiune”, de vară, cu vinurile Cramei Lechburg
și am continuat publicarea cronicilor de călătorie în Austria, amintind cum am
petrecut o
zi în Graz, din pură plăcere a călătoririi, descriind Abația
din Melk ca o oglindă a lumii și prezentându-i pe Herr
Josef Zotter,un Willy Wonka austriac , și a sa extraordinară
fabrică de ciocolată. În club ne-am delectat cu supertoscane,
superpaste și supertrufe cu ajutorul amicului Adrian Pașca
și al dragei doamne Pivnicere. Și cum nu ar fi fost de ajuns, am mai savurat,
tot în dormitorul bunicii fel și fel de rosé-uri, căpșuni și clătite de-a dreptul irezistible
. Tot în august,
vinurile
MaxiMarc au făcut istorie într-o companie selectă, iar prietenii
de la Crama La Salina ne-au prezentat miraculosul
vin de gheață obținut din struguri culeși în ianuarie
2019.
La început de septembrie,
am povestit vizita
noastră la Crama MaxiMarc, făcută împreună cu cei mai mici
degustători neautorizați. Toamna a mai debutat la Zooland-ul de lângă Sâmbăteni
cu mangaliță
și vin, printre zimbrii, lamele și cerbii amicului Gabi
Mohaci. La finalul lunii, o nouă degustare cu licorile prietenului Paul Fulea
ne-a revelat un adevăr: ca
nisipul vinurile Cramei Histria sunt...
În octombrie
am aflat că Austria are o nouă denumire de origine controlată, Carnuntum,
am anunțat festivalul de vin arădean Vicii
și Delicii și am organizat o
nouă degustare cu comori descoperite în vinotecă.
Grație mezinului clubului, am participat la două importante festivaluri de vin
olandeze: Amsterdam
Wijnfestival și Groningen
Wijnfestival. Pe cei mai entuziaști membri CDViN
i-am pus să ghicească opt
vinuri servite în pahare negre. Apoi am făcut exerciții
de admirație de 3x2ori cu Enikő și Carassia , am descris salonul
arădean de vinuri și gastronomie ca un adevărat deliciu
lipsit de viciu și, în zi de sărbătoare, am servit Pecorino,
carbonara și pappardelle cu Gabriele, noul nostru prieten italian.
Noiembrie
a început cu un HalloWine
la superlativ în odăile bunicii și cu o
degustare de stele, din Eger, oferită de amicul Andrei Schmak.
Cinci
Savori și tot atâtea Ispite de la Crama Oprișor,
în prezentarea lui Boris Ionescu, au umplut clubul cu degustători entuziaști.
După cum a făcut-o și domnul profesor Valeriu Stoica, cu
ajutorul poeziei și al vinurilor Avincis. Luna s-a încheiat cu o
extraordinară verticală de vinuri fortifiate marca José Maria da
Fonseca în prezentarea amicului Elias Macovela. Am putut degusta astfel, în
blendul Moscatel de Setúbal Alambre 20, cel mai vechi vin servit în club,
provenit din recolta anului 1911.
În decembrie
am descris nemaipomenitul city
break cu Elias pe drumul vinului lusitan și arădean și
am aflat, dacă mai era nevoie, că Răzvan
Demian plus chitară plus Barolo plus Amarone egal Wow!
O degustare
oficiată de Herbert, cu șapte vinuri latine, de lume veche
ori nouă, și o alta cu vinuri
supertoscane și supervalahe susținută de Adi-ul Cramei Viile
Metamorfosis au încheiat apoteotic anul oenologic 2019 în dormitorul bunicii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu