joi, 9 februarie 2012

La o degustare cu Regele Mihai, Mihail Kalaşnikov şi Rolling Stones


Care e singurul loc din Arad, din ţară şi din lume în care puteţi degusta vinuri româneşti în compania lui Al Pacino, Robert De Niro şi Jack Nicholson? Unde se află unicul wine club în care îi puteţi întâlni pe Rolling Stones rânjind alături de reţinuţii de la Depeche Mode, pe Henry Kissinger surâzând lângă îndureratul Mohamed Al-Fayed? Cine vă mai oferă şansa de a-l vedea pe Lech Walesa scoţând limba einsteinian în timpul unei partide muncitoreşti de ping-pong şi pe "Regele" Hagi cântând cu arcuş de Stradivarius la mingea cu şiret, în timp ce sorbiţi încet un Negru de Drăgăşani de la Prince Ştirbey, un Cuvée Charlotte de la SERVE, o Nenumită de la Oprişor?
Câte locuri din lume cunoaşteţi în care Mihail Kalaşnikov să şadă cuminte la câţiva metri distanţă de Boy George şi Sir Elton John, dar şi la câţiva centimetri de vodca omonimă? Unde s-a mai pomenit ca, în timp ce rotiţi cu graţie paharul de Cuvée Vişan de la Gramma, de spumant Extra Dry de la Jidvei şi de Solo Quinta de la Recaş, să fiţi vegheaţi de privirea cu codiţe a lui Willie Nelson, de zâmbetul multirasial al Norei Jones, de acordurile evergreen ale lui Moni Bordeianu şi Nicu Covaci?
Şi care loc de pe planetă vă mai oferă ocazia de a-i mai întâlni o dată pe Dalai Lama şi pe Vaclav Havel laolaltă, în timp ce prietenii vă toarnă în pahare Merlot de la Alira, Fetească Regală de la Avincis, Cabernet Sauvignon de la Via Sandu?
Nu v-ar plăcea să fiţi urmăriţi, în timp ce serviţi vinurile preferate de la Budureasca, Murfatlar, LacertA, Nachbil, de alde James Gandolfini şi de întregul clan Soprano, cu privirile acelea invidioase, lacome, neîncrezătoare şi uşor periculoase, care şi-ar dori la modul criminal să primească la rându-le măcar un deget de Fetească Neagră din via regretatului conte Guy Tyrel de Poix, un strop de Cabernet Sauvignon extrem de Erotikon elaborat cu atenţie nemţească şi har oltenesc la Crama Oprişor, un picuţ de Novac de pe dealurile Drăgăşaniului de care se îngrijeşte acum, la modul tirolez, baronul Jakob Kripp? Nu aţi da o avere să întâlniţi o Sophia Loren cu jumătate de veac mai tânără, surâzând irezistibil în timp ce sorbiţi un Cuvée Uberland, un Artisan ori Nomad al Aureliei Vişinescu, o Fetească Neagră, neeclipsată de nici o alta, de la Crama Basilescu?
Cine vă mai dă posibilitatea să staţi la taclale cu părintele internetului, cu inventatorul telefonului mobil şi cu scornitorul emoticonului, în timp ce identificaţi aromele mai multor Pinot Noir-uri de la Elite, de la Cramele Halewood, de la SERVE ori de la Domeniile Viticole Franco-Române?
V-ar plăcea să călătoriţi înapoi, în anii '50-'60, aruncând o simplă privire, bine ţintită, să vă daţi rendez-vous cu eroina blondă din Păsările lui Hitchcock ori chiar cu maestrul groazei în persoană, supravegheaţi de o cioară autentică şi extrem de fotogenică, din acelea care au speriat America şi lumea pe când poate că nici nu eraţi născuţi? Şi să mai fie acolo, gravi, enigmatici ori puţin trişti, chiar şi Ben Kingsley, Larry Hagman, Michael Caine, Humphrey Bogart, Robin Williams, Woody Harelson, Jerry Lewis, Lauren Bacall şi chiar dulceaţa eternă numită Marilyn Monroe?
Spuneţi-mi un summit de dragul vinului la care să fie prezenţi, printr-un joc al imaginaţiei transpus în realitate, Angela Merkel, Rudy Giuliani, Nicolas Sarkozy, Arnold Schwarzenegger, Bill Clinton şi chiar Shimon Peres. Spuneţi-mi cine a mai reuşit să-i înghesuie în aceeaşi încăpere, printre frapiere şi degustători neautorizaţi dar entuziaşti, pe fiorosul Mike Tyson şi pe delicatul Johny Depp, pe "Kaiserul" Franz Beckenbauer şi pe galacticul Lio Messi, pe "Gâscanul" Dobrin legându-şi un şiret şi pe Rodion Cămătaru ţinând în mână o gheată din metal preţios, pe Pele şi Dembo de după cap, pe Rafa Nadal între trofee, pe bătrânii Bjorn Borg şi John McEnroe şi totodată pe mult prea concentratul Garry Kasparov, ca şi pe atâţia alţi prizonieri ai faimei lor nepieritoare.
Va trebui să mă credeţi pe cuvânt, un asemenea loc şi asemenea strângători de vedete chiar există. În plus, acolo, în acel spaţiu exclusivist, vă aşteaptă, în lumina blândă a lămpilor şi a unui asfinţit în primul rând interior, presărat cu vinuri şi cu poveşti despre ele însele, Seinfeldzi cu gura până la urechi, Dexteri cu satârul la spate, un extrem de oenofil Blues Brother şi însuşi Monk-ul Tony Shaloub înlăuntrul fobiilor sale. Nu lipsesc nici gurmandul de Andrew Zimmern, supravieţuitorul Bear Grylls şi seriosul Dumitru Prunariu, încarcerat în costumul său de cosmonaut cu tricolor şi stemă socialistă. Printre VIP-urile pomenite mai sus s-au strecurat şi Mungo Jerry, Santana, Bruce Springsteen şi Steve Vai, cu tot cu chitarele şi trufia lor de staruri.
Sunt convins că v-ar plăcea să-i găsiţi acolo pe Toţi oamenii preşedintelui, un Dustin Hofmann şi un Robert Redford mult mai tineri şi mai de Oscar, dar şi pe Jackie Brown lângă puşcăriaşul De Niro şi uşuratica Bridget Fonda, ca şi pe Tom Hanks la un pas de Green Mile. Şi mă văd nevoit să vă informez că la degustările noastre Ilie Năstase se plimbă c-o umbrelă pe terenul de tenis iar Nadia Comăneci surâde unic lângă o bârnă canadiană în spatele căreia se află o tabelă cu cifra 10. Că Regele Mihai este invitat de seamă şi că-l puteţi vedea întinerit alături de Regina Ana savurând o cafea elveţiană, ba chiar coborând cu jeep-ul nişte scări abrupte din preajmă. Iar eu ştiu bine că aţi muri de plăcere să vă gratuleze, tot acolo, câte un şef de stat cu Best wishes ori cu Bien cordialement, câte un star de la Hollywood cu Especially for You ori Thank You ori God Bless You.
Aş putea să continui această enumerare de mari nume pe care le-am invitat să ne fie alături la degustări, însă nu mi-ar fi de ajuns pixelii şi biţii puşi la dispoziţie de Marele Administrator al universului virtual. Şi dacă punem la socoteală că fiecare dintre aceste chipuri cu semnătură are câte o poveste în spate, nu mi-ar ajunge nici mai multe universuri virtuale la un loc pentru a le spune pe toate.
Tocmai de aceea trebuie să închei, afirmând încă o dată un asemenea loc chiar există. El se află undeva în centrul Aradului, într-o casă veche de aproape un secol, năpădită de iederă şi de un altfel de spirit. Acolo am găsit de cuviinţă să înfiinţăm clubul nostru de degustători de vin neautorizaţi. Acolo am conceput designul unui wine club aparte, unul pentru prieteni, pentru cei care nu sunt nici snobi, nici meschini şi nici proşti, pentru cei în stare să recunoască personajele care le zâmbesc din ramele atârnate pe pereţi. Acolo am expus o mică parte din colecţia de autografe a unuia dintre "vestici". Cam o sută şi ceva din vreo cinci mii şi ceva. Acolo veţi putea degusta cele mai bune vinuri româneşti, după gustul nostru. Şi tot acolo vă aşteaptă bloggerul cu coadă Lucky Motanul, el însuşi vedetă consacrată în ale vinului şi ale scrisului.
Singura condiţie este să împărtăşiţi aceste două din urmă valori ale lumii şi ale noastre înşine. Alături de aceea de a recunoaşte un număr decent de personaje dintre cele pe care le-am invitat să împartă cu noi, din ramele lor încărcate de aură, bucuria degustărilor viitoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu