Totul a început la Clinica de Animale Mici din Arad. Domnu' doctor Silviu, membru activ în clubul Vestik, se ocupă cu repararea mâţelor şi căţeilor, dar şi a altor "vietăţi omeneşti"(după cum se exprima, în cadrul unor ştiri tv, la adresa animalelor de companie salvate din copaci şi din incendii, un pompier candid). O duduie l-a solicitat într-o zi iar el, chirurg în regnul animal, a
Povestea acestui vin nu este însă legată doar de un suflet de mâţă salvat cu bisturiul de un doctor bun. El a fost destupat cu un fericit prilej de casă nouă, la o mică depărtare de Arad, într-o zi superbă de mai în care toate fiinţele puteau crede cu tărie într-un nou început.
Câţi dintre români se pot mândri că au reuşit să-şi cumpere casă nouă în plină criză cu numai 25.000 de euro? Ei bine, Silviu este unul dintre puţinii, dacă nu
Pe gardul casei, nişte vrăbii ţin concert. În curte, o Lada Niva şi câţiva tei aduşi de departe, din acel acasă al copilăriei, şi plantaţi în pământul încă bolovănos. La parter, o cameră cu lucruri nedespachetate şi cu pisici de rasă. Ba chiar şi un sac de box pentru muşchii de orăşean. Un hol larg, baia şi bucătăria. O scară abruptă duce în podul care va fi mansardă, cu două camere şi o altă baie. Prin geamul rombic se văd case şi pomi, o mică nesfârşire rurală.
Silviu pune cărbunii pe foc, aduce aripioare de pui, cotlete condimentate şi nişte carne de oaie, apoi aţâţă focul şi arată şi povesteşte despre cum se va transforma totul acolo, la el acasă. Ieşim un pic afară, se vede câmpul înverzit, traversat de stâlpi de curent şi de îndepărtate linii de cale ferată. Un cimitir înconjurat de un gard viu de liliac a înflorit undeva în preajmă. Şi tot privind la peisaj, ne dăm seama că respirăm o linişte adâncă, necitadină, parcă împrumutată din copilărie, de la coadă vacii. Miroase a primăvară, toate
Prin urmare, Silviu e fericit. Aduce pahare şi castroane, prepară o salată fabuloasă, întoarce aripioare pe grătar, vorbeşte de una, de alta. Şi aduce vinul şi-l toarnă nişte pahare imense, ale căror cupe îi amplifică irezistibil aromele. După primele înghiţituri, ne dăm seama că nu vrem să-i alterăm cu mâncare gustul sublim. Şi, deşi suntem flămânzi, nu ne atingem de grătarele rumenite, ci continuăm să savurăm licoarea italiană. E un Valpolicella Classico Superiore Ripasso La Casetta 2005, Domini Veneti, un cupaj de 65% Corvina Veronese, 15% Corvinone, 10% Rondinella, 10% Cabernet. Însă datele astea tehnice n-au cum să redea beţia de simţuri pe care o stârneşte. Aşa trece o oră şi jumătate şi noi încă sorbim acest vin catifelat, de o fineţe tipică, pe care o regăseşti ori de câte ori faci trecerea de la vinurile lumii noastre ori ale celei noi la cele italiene.
La despărţire, l-am lăsat pe Silviu în mijlocul proprietăţii, printre grătare şi bunătăţi neconsumate, hrăniţi doar cu vinul cel bun. Undeva, în adâncul pământului, şarpele casei sale îşi făcuse deja culcuşul.
Un adevarat Rai!
RăspundețiȘtergereOh, da, Corina, e un Rai, dar nu de Murfatlar, ci de Valpolicella. Un rai cu verde şi cu dobermani, cu o margine de lume pe care nu o bănuieşti în centrul marelui oraş, cu păsări şi oameni în voia lor. Silviu zicea zilele trecute, pe când bricola de zor la mansardă, că e aşa de fain la el acasă încât nu s-ar mai duce la serviciu. O fi de vină toată această înflorire şi înverzire care cuprinde lumea în fiecare an din pricina soarelui şi a Celui care se ocupă de întreaga poveste cosmică ale cărei personaje se întâmplă să fim cu toţii pe marele blog al existenţei.
RăspundețiȘtergere