
Când am ales Tirolul
de Sud ca destinație de vacanță, festivalul de vin de patru ore de la Brixen a
fost
atracția principală. Ni s-a părut contrariant de fain să organizezi un
festival pentru câteva ceasuri, pe o stradă a unui orășel medieval dintr-o
foarte activă zonă viticolă situată într-o bucățică de Austrie italiană. Și cum ne doream să participăm,
întregul traseu a fost
organizat în funcție de asta. Cine a vizitat zona, poate
înțelege cât de inspirat este motto-ul Vom
Berg ins Glas/ Dalla montagna al calice (De pe munte în sticlă) sub care se
desfășoară, de vreo 12 ani, acest festival. Și mai poate aprecia altfel fiecare licoare servită,
mai ales dacă vine din zone mai însorite și mai darnice ca terroir cu via, cum
ar fi România, de pildă. Căci vinurile südtiroleze, ca de altfel cele austriece și nemțești și elvețiene, vinurile
germanice, dacă putem folosi acest cuvânt,
sunt de obicei foarte acide și bune
de învechit, fără să aibă totuși complexitatea celor latine ori de Lume Nouă.
La maturare însă pot oferi cele mai frumoase surprize, căci sunt făcute de
meseriași dedicați, din vie și până în cramă, de pe munte până la crearea
licorii din sticlă. Și cine scoate vinuri mari în Südtirol nu poate să vinifice altfel decât
sublim și în țări mai însorite, acolo unde Dumnezeu a fost mai darnic cu viile
și cu pământul, complotând alături de oenolog și făcându-i mai ușoară munca.
sunt de obicei foarte acide și bune
de învechit, fără să aibă totuși complexitatea celor latine ori de Lume Nouă.
La maturare însă pot oferi cele mai frumoase surprize, căci sunt făcute de
meseriași dedicați, din vie și până în cramă, de pe munte până la crearea
licorii din sticlă. Și cine scoate vinuri mari în Südtirol nu poate să vinifice altfel decât
sublim și în țări mai însorite, acolo unde Dumnezeu a fost mai darnic cu viile
și cu pământul, complotând alături de oenolog și făcându-i mai ușoară munca.
Ne pierdem în
mulțime, lăsându-ne în voia plăcerilor bine știute: degustăm zeci de vinuri,
intrăm în vorbă cu zeci de oameni, găsim valori comune, povestim de
Transilvania... Majoritatea vorbesc engleza, foarte puțini italiana și doar la
cerere, câțiva sunt cam reci când își dau seama că au de-a face cu niște
turiști, de parcă nu s-ar aștepta, cu ai lor e mai plăcut totul. Cei mai mulți
însă te îmbie cu vin și fac față cu brio valului de solicitanți care tot crește
spre seară. Claudiu are grijă să ne aprovizioneze cu platouri pline de
bunătăți: speck-uri de top, brânzeturi care se
Sauvignon Blanc în
deschidere și un Blaufränkisch asortat mâncării, vinuri provenite de la cunoscuți producători austrieci. Altă
poză de grup, mai avem de condus trei sferturi de oră până la pensiunea
Teichhof Samwald și vreo două ceasuri până să ne bălăcim iar în apele termale
ale băilor lui Hundertwasser,
ușor euforici după câte un pahar de Grüner Veltliner servit pe terasa restaurantului.
În ultima zi,
duminică, am pornit către casă, pe la Szombathely, pe autostrada parcă
construită pentru
noi, pe lângă Budapesta către Szeged, unde am oprit pentru a
ne potoli foamea la Fehértói Halászcsárda, o cunoscută pensiune cu restaurant
foarte frecventată de românii care se întorc în țară. Seara, ajunși la Arad și
Timișoara în mijlocul unei canicule de sfârșit de iulie, am putut bifa în
jurnalul afectiv al clubului una dintre cele frumoase ieșiri făcute vreodată.
Cuvintele se sfârșesc aici, restul poveștii îl vor spune sutele de fotografii
din cele șapte albume foto ale acestei minivacanțe mitteleuropene.
noi, pe lângă Budapesta către Szeged, unde am oprit pentru a
ne potoli foamea la Fehértói Halászcsárda, o cunoscută pensiune cu restaurant
foarte frecventată de românii care se întorc în țară. Seara, ajunși la Arad și
Timișoara în mijlocul unei canicule de sfârșit de iulie, am putut bifa în
jurnalul afectiv al clubului una dintre cele frumoase ieșiri făcute vreodată.
Cuvintele se sfârșesc aici, restul poveștii îl vor spune sutele de fotografii
din cele șapte albume foto ale acestei minivacanțe mitteleuropene.Galerie foto: Abbazia di Novacella, Austria și Südtirol pe drum, Bad Blumau iar, Brixen, Crama abației, Mühlbach

Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu