vineri, 24 septembrie 2021

Cum să găsești calea dacă te rătăcești prin Graz

Jurnal de bord. Ziua 1, 31 iulie. Cuvânt cheie: Wein&Co. După aproape doi ani de boală planetară, în care unii dintre noi nu au apucat să revadă străinătatea, o vacanță europeană nu poate fi decât binevenită. Dacă ea se desfășoară de-a lungul a cinci țări, a două mări și a cincisprezece restaurante, cu atât mai bine!

Am pornit cu patru mașini din Arad către Bad Blumau, ba chiar cu cinci către același spa unic în lume, dacă punem la socoteală și Dodge-ul lui Dieter, plecat din Schweinfurt. Cum, nu știți cine este Dieter? Vorbim de soțul Monicăi, verișoara Pivnicerei. A venit la spa toată această familie mixtă româno-germană, inclusiv Mara, adolescenta de 17 ani. Ei poposeau în drum spre România, pentru un concediu la Novaci, iar noi o făceam în drum spre Italia, pentru o binemeritată vacanță post pandemie. Noi, adică echipajul lui Attila, incluzându-i pe Claudiu și jumătățile mai bune ale celor doi, Alexandra și Teodora, într-un Volkswagen, apoi prietenul Ciprian și cu a sa Alexandra, plus domnișoarele Andra și Briana, într-un Renault. Apoi, Zoli și Raluca cu odorul Elihu, cel mai mic membru al clubului nostru itinerant de degustători neautorizați, într-o Toyota Avensis. La urmă, cătinel-cătinel, am plecat și noi în bătrâna și draga Corolla hatchback, Dan și Dani, Vali și Adina. Destinațiile: Austria, Bad Blumau, pentru o zi; Italia, Umbria, Assisi, pentru trei zile; Toscana, Maremma, pentru alte trei zile; Croația, Rijeka, pentru două zile.

Coadă uriașă în vama de la Nădlac. Noi am stat 50 de minute, alții o oră și un pic, iar cei mai nenorocoși, în vechea vamă Nădlac, două ore și jumătate. Attila&Co și Cipri&Co au plecat spre Graz pentru o experiență gastronomică la Der Steirer și o urcare la Turnul cu Ceas. Și dacă Zoli a venit direct la Bad Blumau, unde avea să se reunească tot grupul, unii dintre noi nu s-au putut abține și au tras la Határmenti Vigadó, restaurant de pe granița ungaro-austriacă, pentru o supă de pui, un vin și un apetisant ficat de gâscă preparat cu cartofi, mere și ceapă crocantă. Pe drum, o mașină a luat foc undeva pe lângă Szombathely, prilej pentru alte 25 de minute de întârziere.

Am remarcat ce relaxați sunt vameșii maghiari și cei austrieci. Nici măcar nu s-au uitat pe acte, pe certificatele verzi. În Ungaria nu se poartă mască decât în instituțiile publice și în spitale. În schimb, în Austria, la intrarea în spa-ul preferat, Rogner Bad Blumau, ni s-au cerut certificatele de vaccinare. Ne-am cazat chiar în satul Bad Blumau, unii la mai vechea, uriașa noastră cunoștință Manfred, proprietar al pensiunii Teichhof Samwald, mare pescar și mare prieten, cu care de-a lungul anilor și cazărilor am împărtășit multe plăceri culinare și nu  numai. Alții au locuit însă câțiva pași mai încolo, la pensiunea cu pisici, păpuși și inimioare Gästehaus Gradwohl.

Cuvântul cheie al zilei a fost Wein&Co, pentru echipajul lui Attila. După ce a lăsat mașina pe o stradă oarecare, pentru o plimbare prin Graz, capitala regiunii Styria, amicul nostru nu mai reușea să-și găsească VW-ul. Noroc că și-a amintit, așa cum îi stă  bine unui degustător neautorizat, că a trecut pe lângă un magazin specializat Wein&Co, așa încât GPS-ul l-a dus la destinație. În Bad Blumau, relaxare cu Aperol Spritz pe marginea unui jacuzzi, poze în halate albe cu cei 17 membri de club, înot în bazinele de lângă Vulcania, oboseala plăcută a  unei zile în care părea că toată lumea a plecat în concediu. După un somn bun în paturi austriece, mâine pornim spre Assisi, unii, iar alții spre România, pentru două vacanțe paralele.

 

Galerie foto

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu