Acesta este jurnalul ultimei noastre călătorii prin
Mitteleuropa, făcute în șase de-a lungul a șase zile, prin Slovenia și Italia
și, ca tranzit, prin Ungaria. Fiindcă în țara noastră nu avem autostrăzi nici la
30 de ani de la căderea comunismului, am renunțat să mai vizităm litoralul
românesc și am ales cea mai apropiată mare, situată tot la vreo 800 de km
depărtare, dar, ca timp de călătorie cu
mașina, la doar șapte ore și jumătate de
Arad. Am colindat pusta maghiară și Alpii Dinarici și țărmul adriatic în două
mașini, conduse de mezinul clubului, Dani, student la Groningen, și de Zoli,
antreprenor arădean iubitor de cărți, de biserici, de vinuri și viniluri. Pe
lângă ei am fost și noi, Pivnicer și Pivniceră, Danul inventiv al clubului și
Raluca dăscăliță a Zoliului.
Un sejur în care am înotat în mare, în Marea
Adriatică, în patru stațiuni ori localități de pe țărm, în care am vizitat o
peșteră unică în lume și o vie unică în lume, în care am locuit într-un
apartament inteligent și în care ne-am hrănit mai ales cu vise și fructe de
mare. O vacanță în care am vizitat cel mai mare târg agricol din Europa
Centrală și de Est, unde ne-am făcut un bun prieten și unde am gustat niște
vinuri minunate. Vreo 2.500, dacă nu 3.000 de km, făcuți în goana mașinii, pe
autostrăzi bune, în lumi bune, total diferite de a noastră. O călătorie
oenologică și gastronomică prin ce are mai autentic această parte de Europă, de
Lume Veche și familiară oricărui localnic din Banat și Transilvania.
Ziua
1, luni, 20 august 2018. Plecare la 7.30 cu un Dan nedormit luat direct de la gara Arad, cu
pupături pe năsucul sârmos al lui Pinot, cățelușa casei, cu un bax de vin în
portbagajul ultraplin al Corollei. Dani conduce entuziast către autostradă, în
Vama Nădlac nu e tocmai coadă. E 20 august. De Ziua Ungariei, nu putem decât să
le urăm vecinilor un călduros „La mulți ani în actualele granițe!” Și să-și
iubească țara în mod inteligent, mai inteligent decât o fac astăzi românii în
ce privește propria lor țară. Traversăm pusta maghiară și totul se aglomerează
după Budapesta către Balaton, oamenii merg să sărbătorească pe lac, pe mica lor
mare interioară. Luăm masa pe la 12, ora noastră, la pensiunea restuaurant Berényi
Fogadó de lângă Nagykanisza. Un prânz bine condimentat, cu zupe și
ficat de gâscă prăjit, Dani își permite și o Somlói galuska, toți
savurăm un cupaj alb din regiunea Balaton.
Ajungem
pe la 17.30 la Ankaran, în Slovenia, pe coasta adriatică. Hotelul Oltra la care
ședem e pus printre plantații de măslini, printre pâlcuri de pini și chiparoși,
înconjurat de flori și leandri, într-un peisaj familiar, asemănător cu cel din
draga, bella Italie. Facem o baie de seară la cea mai apropiată „plajă”, nu
avem nisip, ci numai dale de piatră sau pietre pur și simplu, marea e copleșită
de alge, un capăt de odgon se leagănă pe valuri, auzim des limba română. O
familie de musulmani, tatăl, mama, fiul cel mic și cocheta fiică adolescentă
trec pe lângă noi în căutarea unui loc liniștit pe țărm, ferit de ochi
indiscreți. Ele, mama și fiica, sunt
înfofolite din tălpi până în picioare pe canicula asta de 35 de grade, tânăra e
șic cu pantofii săi cu tocuri înalte, pășind felin printre pietrele malului. E
greu să-și ascundă feminitatea, cu toate straiele astea medievale. Are un chip superb,
parcă desprins din O mie și una de nopți. Și, Dumnezeule mare, intră în valuri
așa îmbrăcată, sub privirile de cerber ale tatălui. Fratele mic nu are astfel
de restricții, își poate îmbăia trupul la vedere. Nu îi deranjez nici măcar cu
o fotografie, mă dau mai încolo să surprind apusul incandescent al unui soare adriatic,
toropitor, care se scurge în mare.
Cină
excepțională la restaurantul Bandima din centrul localității, după ce am făcut
niște pași la ceas de seară prin Ankaran/Ancarano. Toate denumirile de așezări și de străzi sunt aici bilingve, în slovenă și italiană. La Bandima,
chelnerul e amabil, pizza se face la vedere într-un cuptor spectaculos, noi
însă comandăm apă minerală Radenska, aceeași
din reclama anilor '80 de la
televiziunile iugoslave, după cum bine își amintește Dan. Dar și bere Laško și apoi platouri generoase cu calamar și alte fructe de
mare. Și, bineînțeles, un litru de vin Malvazija care merge perfect cu mâncarea,
ca și berea locală, de altfel. Hvala lepa, Bandima, Ankaran, Slovenia!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu