miercuri, 30 iunie 2021

Aventură la Dunăre, cu beri și Frize, pe Ostrovul Moldova Nouă și în jurul stâncii Baba Caia

Dacă nu știi cum să petreci un weekend de iunie canicular, o ieșire la Dunăre ar fi cea mai inspirată alegere. Dacă o faci în compania unor buni prieteni, dacă mai ești găzduit de alți amici la o cabană dintre sălcii, pe malul fluviului, ieșirea poate deveni una de neuitat.

Cam asta am făcut pe la sfârșit de iunie, noi, un mic nucleu de degustători neautorizați: am pornit cu trei mașini către Moldova Nouă, cu portbagajele încărcate cu undițe, cu râme, cu vinuri, bere și bunătăți la ladă frigorifică. De la Arad până la Cabana dintre sălcii, aflată undeva între Coronini și Liubcova, e drum de trei ore și un pic, prin Timișoara, Deta și Oravița. Dacă ai casă la Ferendia însă, e drum tot de trei ore și un pic cu oprire în satul natal, pentru a hrăni găinile și pe cățelul Ferry.

Gazdele noastre sunt Geco și Corina, o familie de întreprinzători tineri, care-și aduc cu ei la cabană și pe cei doi copii, Marko și Janko. Cel mare are 11 ani, a învățat singur să înoate în Dunăre și e pescar împătimit, cu care împart nailoane și cârlige. Cel mic e un năzdrăvan de cinci ani, din când în când mai cade în fluviu de pe pontonul cabanei, prilej pentru tată să sară îmbrăcat în  apă pentru a-l salva. Cabana, care de fapt e un mic complex turistic, are mai multe bungalouri dotate cu tot confortul, o terasă cu televizor uriaș și masă de ping-pong, are loc de grătar, parcare și bănci pentru privitori sau pescari, plus un ponton lung de vreo 12 metri de unde poți arunca pluta în locurile cu pești. Pe lângă gazde, ne bucurăm de compania lui Iasmin și a Casianei, finii lui Geco. El e barcagiul nostru temerar, poate căra singur motorul uriaș de 15 cai putere al bărcii. Ea e o viitoare tânără mămică, s-a bucurat să organizeze o ședință foto pe ponton, îmbrățișându-și soțul care ținea în buzunarul din spate al pantalonilor o mică imagine cu fătul de trei luni. Mai suntem noi, micul și marele Pivnicer, plus Claudiu&Teodora plus Attila&Alexandra, degustători pasionali din Arad.

 
În prima seară rămâne timp de grătare și multe Frize, Valahorum-uri și Băbești Negre marca La Sapata, de Carassii și Freamături de Catleya, de băuturi liniștite și neliniștite, de ieșiri scurte cu barca. Vedem meci după meci de la campionatul european, ne bucurăm de goluri, facem un ping-pong scurt și apoi trecem la somn. Spre dimineață, mă trezesc febril și arunc undițele în speranța unei mari capturi. Toată ziua nu prind însă decât doi carași. Seara și noaptea însă e timp de revanșă, mă duce Iasmin cu barca vâslind până la marginea ierburilor care au năpădit malul, aruncăm plumbii chiar unde se adâncește Dunărea și prindem niște somni buni de grătar. 

Ziua a fost caniculară, o ploaie efemeră a produs un uriaș curcubeu arcuit pe cele două maluri ale Dunării, o minune care nu a ținut cont de regulile frontierei și ale pandemiei, unind pentru câteva minute două națiuni fluviale. Am fotografiat tot felul de păsări în zbor și multe ambarcațiuni cu oameni fericiți la bord, ba și niște barje uriașe care ne-au tulburat liniștea pescărească cu valuri imense. Au fost apoi multe partide de tenis de masă la simplu și la dublu, dar și meciurile campionatului european, plus o discotecă nocturnă cu muzică la maximum până în miez de noapte, bifând astfel două zile la malul fluviului, vineri și sâmbătă. 

Duminică a fost ziua croazierei pe Dunăre în barca gazdelor, am străbătut mulți kilometri în amonte, în această parte de Clisură, și apoi cea mai largă porțiune de pe întregul parcurs dunărean, situată între orașul sârbesc Golubac și comuna cărășeană Coronini, până pe extraordinarul Ostrov Moldova Nouă. Ruinele cetății Ladislau, pe malul nostru, și cetatea Golubăț (Golubac, în sârbă) străjuiesc acest loc în care Dunărea se îngustează ori se lărgește, în funcție de sensul în care aluneci cu vaporul pe fluviu. 

O stâncă bizară numită Babacaia (în turcă, Stânca tatălui) sau Baba Caia iese din apă ca o foarfecă sau ca un dinte de balaur, purtând o cruce pe ea și multe legende pe care le aflu de la Marko sau de pe Wikipedia. Ba o ceartă între un moș și o babă, pe nume Vasile și Caia, ba o gâlceavă între zeul Cronos (Saturn, în mitologia romană) și zeița Pământului Geea (Tellus, în mitologia romană) asupra modului în care era tunsă o frumoasă pajiște, cu coasa ori cu foarfeca, ar fi dus la aruncarea zeiței în Dunăre sau la căderea accidentală a babei în fluviu. Transformate în stană de piatră care se înalță la șapte metri deasupra apei, baba ori zeița continuă să arate două degete în sus, semn că pajiștea sigur a fost tăiată cu foarfeca... Pe sârbește, legenda stâncii de lângă Coronini spune că un cneaz s-a supărat pe soția-i infidelă, legând-o de stâncă și cerându-i, în zadar, să se căiască: Babo, kaji se! (Nevastă, căiește-te!).

Oricare ar fi adevărul, stânca este de-a dreptul mitică în lumina apusului, are ceva sumbru și atractiv totodată, Iasmin o înconjoară ca nebunul, forțând barca încărcată cu uimirea și încântarea noastră. Și apoi o luăm în sfârșit către ostrov, către Ostrovul Moldova Nouă, străjuit de un imens pod metalic și de o mină de cupru cocoțată pe dealurile din împrejurimile  orașului Moldova Nouă. Geco ne spune că mina a fost multă vreme o sursă de poluare pentru întreaga zonă. Autoritățile comuniste au construit un pod care leagă malul românesc de acest ostrov, în ideea depozitării sterilului poluant produs de mina de cupru. Până la urmă, comunismul s-a dus dracului iar sterilul a fost depozitat pe mal, poluând mulți ani zona, până când s-a găsit o soluție de ameliorare prin stropire cu apă din Dunăre. Astăzi, navigatorul pe Dunăre în zona Moldova Nouă vede un uriaș cadru metalic pe piloni care duce în Ostrov, nu zărește nici urmă de steril, ci doar clădirile sinistre ale minei, plus două turnuri trântite în mijlocul insulei dunărene.

Uriașul ostrov de lângă Moldova Nouă ne întâmpină cu lebede, cu nuferi, cu corb cocoțat pe un ciot de arbore, cu ponton turistic, cu duduie zâmbind aparatului foto de pe barca sa cu părinți hedoniști. Nu există amenajări turistice aici, în afara unor câtorva căsuțe nou-construite și a unor panouri informative, avem de-a face cu o arie naturală protejată care se întinde pe 1.600 de hectare, din care insula propriu-zisă cuprinde 345 ha. Pe ostrov trăiesc în libertate cam o sută de cai, urmașii cabalinelor crescute în urmă cu peste 50 de ani de sârbii din Moldova Veche. Pe atunci, legătura cu insula era făcută cu ajutorul unui bac. Cum între timp acesta a dispărut, caii au devenit liberi, s-au sălbăticit și urmașii lor au parte astăzi de acest paradis aproape neatins de ambiția oamenilor. 

Am avut ocazia să-i imortalizăm, în toată splendoarea, ba adăpându-se, alături de stolurile de păsări, în bălțile ostrovului, ba răcorindu-se la umbra unui copac, ba păscând fericiți pe Movila lui Attila. Acest tumul de pe insulă are la rându-i propria legendă. Se spune că aici ar fi fost îngropat teribilul rege al hunilor, că mormântul ar fi fost ridicat de o uriașă armată de oșteni care ar fi depus pământ cu coiful. Se mai spune că armăsarul său negru cu stea în frunte ar fi fugit la movilă ca să-i apere mormântul și că iepele roșii călărite de oștenii trimiși de fiul său să recupereze bidiviul ar fi evadat la rândul lor, urmând calul lui Attila. Așa ar fi ajuns să trăiască și să se înmulțească liber pe ostrov...

Dani a mai surprins și figurile nedumerite și alertate a două vulpi endemice, care urmăreau din ierburi turiștii curioși, cu aparatele lor foto agățate de gât. La întoarcere Iasmin a făcut a doua baie în Dunăre și s-a apropiat periculos și euforic de malul sârbesc, agitând păsările care se odihneau pe câte un ciot răsărit din apă, pe câte-o barcă eșuată cu vârful în sus. Mi-am imaginat pentru o clipă că și noi ne scufundăm în acea porțiune a Dunării, aruncați sau nu de zeul Saturn în valuri, că barca ia apă și că sărim și înotăm, udând aparatele foto și telefoanele inteligente, pierzând lada frigorifică și câte un pantof, ori poate actele și ochelarii de soare. 

Din fericire, nu s-a întâmplat nimic din toate acestea, că altfel ar fi fost alertate Poliția de frontieră și Salvarea prin 112 și ne-am fi trezit cu oamenii transpirați ai legii care ne-ar fi legitimat și admonestat, ori chiar reanimat, plus că apoi am fi fost nevoiți să vâslim vreo trei kilometri dacă motorul bărcii s-ar fi înfundat. Așa  că am mai apucat să tragem la mal, la malul Coronini-ului, pe o terasă superbă, pentru o limonadă sau chiar o bere, ca apoi să tragem către casă, către cabana dintre sălcii, unde ne așteptau multe grătare, vinuri, meciuri de fotbal și de ping-pong și o noapte cât se poate de liniștită.

A patra zi, luni, a mai rămas un picuț de timp pentru pescuit, prilej pentru Attila al nostru,  cel cel din club, nu pentru hunul de pe ostrov, să iasă la vâsle dincolo de ponton. Am luat-o către casă apoi, unii spre Ferendia, de grija găinilor și cățelului, alții către Arad, la treaba zilnică. 

O aventură la Dunăre poate fi contorizată în cuvinte, imagini, emoții dar poate fi revelată și prin detalii abia vizibile cu ochiul liber, perfecte însă pentru obiectivul aparatului Canon. Un cormoran înghite un pește, un pescăruș taie aerul, o barcă izbește ușor piciorul unui pod care nu ar trebui să existe, un curcubeu unește malurile a două țări despărțite de marele fluviu. Am avut parte de toate acestea în cel mai frumos și aventuros weekend din anul 2021. Și ne gândim să-l repetăm, pentru noi și pentru cei care vor să vină cu noi în toate peripețiile care vor urma.

 

Galerie foto: Cabana dintre sălcii, Croaziera, Ostrovul Moldova Nouă, Pe drum

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu