Südtirolul este astăzi o regiune autonomă,
una dintre cele mai bogate zone ale Italiei. Locul înflorește
grație seriozității
oamenilor și a unui turism trepidant. Dar totul pare mai mult nemțesc decât
italian și acest spirit este vizibil pretutindeni. De fapt, orice inscripție e
bilingvă și în această parte de lume comunici mai ușor și mai eficient în
germană decât în
italiană. E firesc de vreme ce peste 60% din jumătatea de
milion de locuitori ai provinciei sunt vorbitori de germană, în timp ce puțin
peste 20% vorbesc italiana. Această lume pașnică și prosperă a avut parte însă
de o istorie zbuciumată, câștigându-și autonomia abia în anii ’70, după un
arbitraj internațional. Tirolul de Sud fusese prilej de mândrie pentru
Mussolini, al cărui mult mai mare aliat Hitler nu a revendicat niciodată micul
teritoriu numărând pe atunci
150.000 de locuitori vorbitori de limbă germană,
anexându-l pentru câțiva ani abia când dictatorul italian a căzut. Localnicii au avut de ales dacă să rămână
ori să fie relocați în... Crimeea, pe fondul unei utopii de război care a luat
sfârșit în 1945. Urmașii lor, împreună cu
italienii locului și cu cei care au
fost colonizați în Alto Adige (numele italian al acestei provincii care cuprinde
și zone cu populație preponderent italiană), au creat aici după război și după
o perioadă de tensiuni care au culminat cu acte teroriste soldate cu pierderi
de vieți omenești, un model de conlocuire pașnică și o bunăstare economică la
care pot râvni multe regiuni ale lumii.

Numele
localităților în variantele italiană și germană diferă adesea foarte mult. Astfel,
Rio di Pusteria,
comuna unde ne-am cazat, se numește Mühlbach pentru vorbitorii de germană. După
vorbă, după port, după arhitectură și spirit, localitatea e mai mult nemțească,
mă rog, austriacă. Coincidență: un Mühlbach am avut și noi cândva pe actualul teritoriu românesc, doar că acest
oraș se numește Sebeș în zilele noastre. Hotelul Zur Linde e plasat strategic pentru ochiul care
admiră, îți oferă o
minunată panoramă montană printre florile îngrijite ale balconului. Pe holuri,
prin încăperi, totul e scris în germană. Alegem să ieșim la restaurant, în
piața cu biserică și câteva restaurante și drum care urcă printre clădiri
străvechi, ce și-au păstrat porțile multicentenare, ferestrele cu șolocaturi,
amintirile unei îndelungate epoci habsburgice. Gustăm Grüner Veltliner-uri și Riesling-uri și câte
un Lagrein ori Müller-Thurgau,
vinuri din
soiuri cultivate în zonă, cu bună aciditate, însă nu atât de
expresive în toate ale lor. Seara, la un mic monument de lângă biserică, aflăm
amănuntul esențial că fostul papă Ratzi, Benedict al XVI-lea, are legături südtiroleze, familia maternă avându-și
originile în Rio de Pusteria/Mühlbach (Pârâul Morii, dacă ar fi să traducem în română numele german al
localității).

În a treia zi, vineri,
avem un program încărcat: vizită la abația augustiniană Novacella/Neustift,
lăcaș
fabulos al provinciei, „a opta minune a lumii”, după cum se prezintă singură
pe frescele cu minuni ale unei fântâni, dar și participarea la festivalul de
seară din Brixen „Incontro Vino”, programat între orele 19 și 23. Și dacă tot
ne-am reunit cu Il Padrino Alex și cu nașa Sorina, am plecat în opt cu două mașini
către abbazia, pentru a-i
vizita
biblioteca, biserica, sala de degustare, magazinul și viile pe care le deține
în vecinătate, dar și pentru a-l cunoaște pe Celestino Lucin, prestigios enolog
italian care este și consultant la crama transilvană Villa Vinè
a. Ajungem în zece minute la fața locului,
un peisaj de stampă ne întâmpină, viile sunt lucrate impecabil, vechile clădiri
cu turn și cu turle ale lăcașului se
ivesc dintr-o mare de verde, un monument modern tronează la intrare iar un faun
alb dintr-o curte învecinată ne privește
aproape uman cu ochii săi de sticlă. Până
să ne vedem cu Elias Holzer, student și PR ad-hoc al instituției monahale,
pătrundem în magazinul vast de la intrare, care oferă vinuri din soiuri
specifice zonei, cum ar fi Sylvaner, Lagrein, Grüner Veltliner, Pinot Grigio, Müller-Thurgau, St. Magdalener, dar și tot
felul de produse locale, suvenire perfecte pentru cei dragi. Elias apare și ne
duce prin vii, explicând, povestind, arătând.
Lăcașul fondat pe la 1140 este
înconjurat de vii, unele proprii, cu soiuri albe, toate irigate prin picurare,
unele cocoțate pe terase îngrijite, având pe fundal munți maiestuoși. Amfitrionul
nostru are grijă să ne poftească apoi în sala de degustare a abației, unde ne
toarnă pe rând șapte dintre cele 25 de vinuri îmbuteliate în cadrul celor trei
colecții ale cramei Abbazia di Novacella/Stiftskellerei Neustift: Classic, Praepositus și Dessert. Savurăm astfel Sylvaner 2016
Classic, Sylvaner 2016 Praepositus, Kerner 2016 Classic, Kerner 2016
Praepositus, Lagrein 2016 Classic, Lagrein Riserva 2013 Praepositus și Moscato
Rosa 2015 Praepositus. Am
ales pentru noi, vesticii, excepționalul Sylvaner Praepositus, Lagrein Riserva
din aceeași gamă și vinul de desert, deși toate produsele au calitate și oferă
plăcere degustătorului împătimit.

Se face
apoi ceas de vizită în biblioteca abației, în biserică și în muzeu. 96.000 de volume se găsesc la
un loc în
vastele încăperi ale unei biblioteci care, chiar dacă barocă, amintește, prin structură
și atmosferă, de scena romanului Numele
trandafirului al lui Umberto Eco. Ghidul nostru e o doamnă foarte fermă, care are grijă mereu să se
încadreze în program. Așa că nu apucăm să căscăm ochii prea mult la vechile
cazanii augustiniene, la imensele tomuri cu compoziții muzicale. Intrăm apoi în
biserică, un monument baroc extraordinar de bine îngrijit, care arată ca nou
după
șirul de renovări suferite. Cu un picior ieșind, la propriu, afară din
mit, un personaj al unei fresce murale este detaliul care face diferența și
toată lumea îi pozează condurul fizic care transformă planul în spațiu, grație
unui capriciu artistic. Muzeul ne întâmpină cu alte comori, arcade străvechi
strășuiesc calea, grupul numeros de turiști lasă să scape câte o exclamație
admirativă. Un atlas terezian al Südtirolului ne amintește fără
putință de tăgadă cui a aparținut nordul
Italiei înainte și după 1700. Mai vedem multe și vechi instrumente de măsurare
a lumii fizice, iar atlasele și cărțile de știință în aceeași limbă germană ne oferă
o imagine plină de acuratețe asupra lumii de altădată care a clădit lumea de
azi.

La ieșire,
facem cunoștință cu Dott. Urban von Klebelsberg, administratorul abației, și cu
Celestino Lucin, enologul cramei și totodată enologul anului 2009 în Italia,
cel care deține și funcția de consultant al cramei mureșene Villa Vinè
a. Celestino ne găsește la masă, în curtea abației,
la un pahar de Sylvaner. Și ne înțelegem în
italiană, atât cât poate fiecare. Cât
despre întâlnirea cu Urban von Klebelsberg, putem spune că a fost vorba totuși
de o revedere, căci ne mai intersectasem, fără să știm, la party-ul inaugural
al cramei Villa Vinè
a, în
2012, când domnia sa făcea parte dintr-un grup mai mare de südtirolezi invitați de patronul Heiner
Oberrauch. După un desert reușit și o cafea ristretto, onorăm cu plăcere
invitația lui Celestino de a vizita noua cramă a abației, o investiție în curs
de finalizare, de mai multe milioane de euro, derulată cu ajutorul fondurilor
europene.

Noua vinărie, care completează o mai veche clădire, e vastă și va
avea parte de toate avantajele tehnologiei moderne: zeci de cisterne de inox,
baricuri și toneaux-uri, budane locale recondiționate, laborator nou-nouț,
linii de îmbuteliere performante etc. etc. Citim bucurie pe fața oenologului
profesionist care elaborează vinuri de vreo trei decenii și pe cele ale cramei,
de două. Ne explică și ne
arată tot-tot-tot, muncitorii umblă cu scări și fac
retușuri, planurile sunt la vedere, totul se apropie de finalizare. Am fost
întâmpinați aici cu aceeași căldură, dar și cu respectul de care am avut parte
în vizitele la alte crame importante din Italia, cum ar fi crama Antinori de la
Bargino, din Austria – Domäne Wachau, din
Bulgaria – Bessa
Valley, dar și la crame din România, dacă ar fi să enumerăm
doar o parte dintre acestea: Viile Metamorfosis, Avincis, Casa de Vinuri
Cotnari, Prince Știrbey, Crama Bauer, Cramele Recaș, Villa Vinè
a, Balla Géza, Elite, LacertA, Gramma, SERVE,
Nachbil, Oprișor, Clos des Colombes, Petro Vaselo, Domeniul Vlădoi ș.a.
Un selfie și o
fotografie de grup completează întâlnirea noastră, un
italian și opt români
zâmbind din rama unui viitor autograf care va fi plasat pe pereții clubului o dată
cu prima degustare de Villa Vinè
a organizată la Arad în prezența lui Celestino Lucin. Și ziua nu numai că
nu s-a terminat astfel, dar nici nu a început, de vreme ce ne aștepta un prânz
în Mühlbach și un festival de vin la Brixen sau
Bressanone, cum vă place.
Galerie foto: Abbazia di Novacella,
Austria și Südtirol pe drum,
Bad Blumau iar,
Brixen,
Crama abației,
Mühlbach
Ce poți să faci
în patru zile, în trei țări mitteleuropene, dacă ești pasionat de vin și de călătorii cu fir
roșu, alb sau rosé? De pildă, să iei de două ori masa în
Ungaria, la dus și întors, la restaurantele de la Lajosmizse și la pensiunea pescărească Fehértói de lângă Szeged. Să dormi două
nopți la Bad Blumau lângă spa-ul de cinci stele al lui Hundertwasser și să
te bălăcești de nenumărate
ori în Vulkania. Și tot acolo, să
guști Blaufränkisch-ul casei, să te pozezi
cu broscoiul-ceas, să faci ședință foto în halate albe, să deguști cârnații
locului și câte și mai câte... Apoi să treci în Südtirol, în mica Austrie a Italiei, pentru un tur al orășelului unde
șezi, pentru o vizită la o abație cvasimilenară și pentru un festival de vin
organizat pe
strada unui burg plin de șarm. Am uitat ceva? Foarte multe, poate
doar memoria aparatului foto este cea care rezistă, încercând să spună pe larg
poveștile ale căror personaje suntem, în care ne strecurăm parcă mânați de o
forță irezistibilă, de plăcerea de a ne trăi viața ca pe o călătorie, alături
de cei care împărtășesc aceeași chemare.
Înainte de
caniculă și de o altă degustare cu spumante, am zis să ne oferim un
miniconcendiu prin
părțile noastre de Europă. Am plecat cu trei mașini pe căi
oarecum diferite, dar care traversau Ungaria, Austria și nordul Italiei, având
să se reunească apoi la o pensiune din Mühlbach/Rio di Pusteria, comună din Südtirol sau Tirolul de Sud, cum vrem
să-i spunem. În această provincie autonomă italiană dibuisem, tot căutând pe
net, un
festival local de vin. Brixen Wine Festival reunește, în orașul omonim,
aproape douăzeci de producători locali de vin, durează patru ore și se
desfășoară „la arcade”, pe o stradă comercială din centrul urbei.

Miercuri,
traversam Ungaria, după o masă copioasă la Lajosmisze, însoțită de un Áldás Egri Bikavér 2015 de St. Andrea, vin asortat meniului. A fost o zi stranie, cu furtuni
răspândite pe toată întinderea pustei, cu nori de o frumusețe periculoasă, cu
șiroaie de apă pe autostradă. Constructorii maghiari au avut înțelepciunea să
realizeze în ultimii ani, parcă și pentru noi, o nouă autostradă spre Austria,
care
leagă Budapesta de Szombathely, via Győr. Așa că drumul până la Bad Blumau, unul dintre cele mai spectaculoase complexe
termale din lume, durează cinci ore pentru arădeni. La pensiunea la care tragem
de vreo 8-9 ani încoace am găsim parcarea plină de mașinile undițarilor care
participau la un concurs de pescuit desfășurat pe balta proprietarului. O veste
tristă ne întâmpină, doamna casei s-a prăpădit subit în primăvară, toate
sarcinile administrării pensiunii fiind preluate de soț și de fiica de 18 ani.

În băi, aceeași
magie ne cuprinde simțurile, când executăm ritualul drumului pe aleile cu pomi
care poartă nume, cu țarcuri de oi, cu râul Sagen care curge curat în albia lui
către un fluviu neștiut, cu
clădirile înecate de verdeață, iluminate parcă și
de o strălucire interioară a unui spirit care nu va părăsi locul niciodată.
Apoi urmează ritualul îmbrăcării halatelor albe, al potrivirii ceasurilor cu
care ne plătim plăcerile oenologice și gastronomice. Și cufundarea în apă, în dreptul tuturor jeturilor care izbucnesc după un program bine cunoscut,
când tocmai se aprind focurile de pe marginile piscinelor și fiecare înoată în
voia lui în această splendoare pe care un arhitect genial a lăsat-o moștenire
lumii. O duduie își duce în brațe iubitul peste tot, el devine aproape
imponderal în baia
termală, ca un prunc ce și-a uitat dimensiunile, plimbat de
mamă într-o apă protectoare având temperatura placentei. Suntem șase cu toții,
Claudiu și Adela au venit într-un Mercedes vintage, iar acum savurează pentru
întâia oară întâlnirea cu Bad Blumau. Cu Alex și Sorina ne reunim a doua zi în
Südtirol, căci ei au plecat tot miercuri
spre Viena, purtând de grijă unei ființe dragi. Chiar dacă ne lipsesc destui
prieteni, în ultima zi a călătoriei vom reuși totuși să ne strângem vreo zece
pe marginea piscinelor de la Bad Blumau, la un pahar de vorbă și de vin.

Austria e superbă
pe drum, îți oferă, chiar și pe autostradă, niște peisaje unice, îngrijite după
standarde chezaro-crăiești. Munții par îmblânziți datorită cabanelor și
bisericilor cocoțate la sute ori chiar mii de metri altitudine, pe pajiști
tunse la milimetru, de un verde special, austriac, cu variațiile sale dictate
de lumină, sub piscurile albăstrii ale Dolomiților, pe care un Dumnezeu grăbit
le-a retezat
imperfect cu dalta demiurgică. Nu ne prea dezmeticim când trecem
granița din Österreich în
Italia, pe lângă înscrisul cu steluțele Uniunii Europene, pe lângă monumentul și caserma care amintesc că pe aici s-au
dat crunte bătălii din Marele Război în urma cărora această parte de lume a
revenit statului italian. Noi am venit aici însă pentru motive mai pașnice,
care au legătură cu o anumită abație viticolă și cu un anume festival de vin.
Galerie foto: Abbazia di Novacella,
Austria și Südtirol pe drum,
Bad Blumau iar,
Brixen,
Crama abației,
Mühlbach
O petrecere
de rămas bun îți stârnește sentimente contradictorii, are în sine un dulce-amar
de trăiri, un
cumul de bucurii și tristeți în vreme ce derulezi filmul amintirilor,
în timp ce proiectezi în gând un viitor
neștiut. Ne-am bucurat și întristat așadar să ne numărăm, în șase vestici,
printre prietenii care au petrecut alături de Ghislain și Angela și de micul
Mathis, într-o
seară răcoroasă de iunie, o ultimă degustare de clipe înaintea
plecării lor spre Alsacia. Și dacă știm că pentru a-i revedea va trebui să
parcurgem peste o mie de kilometri, ceea ce se va întâmpla oricum și negreșit,
ne consolează gândul că undeva pe dealurile Drăgășanilor continuă să locuiască
alți doi prieteni de cursă lungă, Oliver și Raluca Bauer, gazde perfecte ale acestui
bye bye party.

În noaptea
de dinaintea plecării spre Drăgășani n-am prea dormit, așa că a fost un drum
dificil, cu atât
mai mult cu cât aveam să parcurgem cu viteza melcului multe
zeci de kilometri în urma unui convoi militar. Pe Valea Oltului, am realizat că
ne urmărea un Jeep șic condus de Marco Feltrin, oenologul de la Petro Vaselo, și el
invitat la petrecerea care urma să aibă loc la Casa Bauer. Am tras la Hotel
Kilometrul Zero, un loc bine știut de toți călătorii oenofili, apoi am ajuns cu
două taxiuri pe vârf de deal, în locul cu belvedere în care Oliver și Raluca au
clădit una dintre cele mai noi și mai frumoase crame ale Drăgășanilor.

Erau mai
toți acolo, gazdele, prietenii Ghislain și Angela, alături de micuțul lor, vreo
douaăzeci de invitați, printre care Cornel Sandu, Călin de la Cluuuuj, Alina
Iancu, Silviu Șerban și Alexandra sa, Horia Hasnaș și Adina sa. Un purceluș la
proțap umplea atmosfera de arome familiare, în frapiere ședeau niște vinuri superbe
purtând
semnătura celor doi oenologi emblematici ai Drăgășanilor, boxele imense
ale lui Oliver vibrau în ritmuri tot mai dansante. Un mic paradis cu largă vedere la Olt, cu vânt și
nori cu soare, cu anotimpuri care se schimbă de la o clipă la alta. I-am
îmbrățișat pe cei mai apropiați. Cu Călin de la Cluuuuj am vorbit despre țuici,
Angela ne-a servit cu o răcoritoare din melasă, Mathis se juca alături
cu
brum-brum, Alina poza lumea cu o dronă lătrată de câinii prosperi ai cramei,
Horia făcea în mod inspirat pe DJ-ul, Zoli dansa frenetic pe melodiile
tinereții, am fost serviți cu bunătăți de tot felul, Dan s-a cufundat într-un
șezlong cu vedere la râu, florile erau răsturnate de vânt. Ne-am amintit de
cheful de ziua lui Oliver, când o furtună teribilă a răvăşit viile și fațada
cramei, când am înserat la lumina lumânărilor, în fața unor magnumuri cu licori
greu de povestit.

Poate că am
filmat și înregistrat totul și altfel decât cu aparatele Canon, cu telefoanele
Samsung, cu
dronele de rigoare, poate că ochiul real a cuprins și salvat totul
într-un fișier cuprinzător, plasat într-un cotlon al sufletului. Un curcubeu
s-a arătat parcă anume pentru noi toți, deasupra Oltului etern. O punte, o
scară spre cer, un loc de trecere, semnul armoniei
universului, un legământ,
anunțând un eveniment fericit, o reînnoire... O vreme am vorbit fericiți, am
sorbit vinuri, am gustat purcelușul, nu am conștientizat emoția acestei
întâlniri. Abia atunci când Oliver și-a rostit discursul de despărțire, evocând
momentele unei prietenii legate între niște străini mutați pe dealurile
Olteniei pentru a face vinul cel mai bun, ochii ni s-au umplut de lacrimi. Ne-am
dat seama că nu numai Crama Avincis, în toată minunăția ei arhitecturală, nu va mai fi aceeași din punct de vedere
afectiv, ci
și Drăgășanii se vor schimba pentru noi. Și pentru că nu am
putut alunga acest gând, am găsit de cuviință să facem câte ceva, orice, să ne
plimbăm printre pomii lui Oliver, să gustăm un Sauvignonasse, să fotografiem apusul,
să mângâiem cățelușa Schela.

Să mai spunem că
am avut bucuria să sărbătorim pe cineva care a împlinit frumoasa vârstă de 8+3
ani,
că tortul a fost delicios, că ochiul dronei și-a șters și el o lacrimă
întâmplătoare, că seara a venit cu vânt și cu frig. Unii dintre noi, mai
nedormiți, au părăsit timpuriu party-ul, care avea să se întindă târziu în
noapte. Se spune că vinurile destupate de Oliver, din sticle de toate mărimile,
au fost pe măsura emoției acestei despărțiri.

A doua zi a venit
ploioasă și tulbure. Un after party cu burgeri gătiți magistral de Oliver ne-a
adunat iarăși la Casa Bauer. Cățeii hedoniști ai locului dormeau cu nasul în
delicatese, Dan a avut grijă să închine un pahar imens cu dopuri în cinstea
evenimentului, Raluca ne-a servit cu multe vinuri dorite. I-am îmbrățișat apoi
pe Mathis, Angela și Ghislain, cei care peste câteva săptămâni aveau să-și
înceapă aventura în noua-vechea lor patrie. Acolo, în Alsacia, lângă
Strasbourg, pe o mică proprietate viticolă, vor întemeia un nou regat al vinului
cel bun, iar noi abia așteptăm să-i revedem printre lujerii viei, printre baricurile
cramei, la un pahar de vorbă cu accente uşor spaniole, ușor româneşti, un pic
englezeşti dar foarte franţuzeşti. Au
revoir... et à bientôt aşadar, dragii noştri prieteni!