Anul trecut s-a dovedit unul destul de cuminte
în materie de degustări și consemnări. Zecile de evenimente ale anului și-au
găsit oglindire în 45 de articole; dintre acestea 20 se referă la degustări
și alte evenimente petrecute în club, opt evocă un voiaj făcut la Roma în 2023,
patru sunt reportaje la crame și alte patru conțin povestea unor festivaluri de
vin. O fabuloasă călătorie în Portugalia, cu scurte escale prin Belgia și
Germania, își așteaptă încă jurnalul...
În ianuarie,
am publicat obișnuitul
bilanț pentru anul precedent, 2023, unul al vinurilor românești, al
marilor
întâlniri, al călătoriei în Cetatea Eternă. În aceeași lună am organizat și prima
degustare a anului, una cu șapte vinuri provenite din cinci țări. Am zis să
începem anul 2024 cu o contraofensivă a vinului
superpremium susținută de pasionați împotriva zgârciților lumii, protagonistul
evenimentului fiind amicul clujean Herbert Szasz.
Februarie a
debutat jurnalistic cu două articole care evocă un voiaj romantic la Roma,
rămas fără
cronică în 2023: Șapte
zile pe șapte coline și Un
ghid afectiv al Romei antice. Somelierul Bogdan Raul Todor ne-a prezentat șase
vinuri de la Corcova, un succes cu repetiție în dormitorul bunicii. Am
publicat apoi primul din cele șapte articole care evocă șederea la Roma: Rendez-vous
cu un vechi prieten la baza Columnei zeului Traian. Am scris apoi despre o nostalgică
degustare cu mai multe vinuri de colecție din vinoteca proprie, cel mai
vechi fiind din 2010. Între două reportaje despre Cetatea Eternă, Zăpada
de august... și De
la Fontana Fritto Misto la coliba lui Romulus, am povestit despre aniversarea
a 12 ani de club, sărbătorită cu vinurile Cramei DeMatei, în compania unor
fete frumoase.
Am început luna martie
cu un alt articol din seria romană, Pâine
și circ, Trastevere și Circus
Maximus... Și tot în martie am făcut cronica
unui eveniment din club: Gustul
anilor bisecți. Mai apoi am povestit despre Vatican,
un stat în stat... și ne-am amintit cum am servit, la Napoli
și Pompei, o pizza fierbinte și una veche de 2.000 de ani. Către sfârșitul
lunii, ne-am reîntâlnit cu cel mai vechi colaborator al clubului, Boris Ionescu
de la Crama Oprișor, în cadrul unei degustări Magnum
cum laude și am publicat un articol evocator, despre concertul
Bajaga i Instruktori din 2018 de la Dudeștii Vechi.
Ultimul
reportaj din seria romană, Luminile
Romei, ca niște giuvaiere pierdute în noapte, l-am
publicat la început de aprilie 2024, la aproape un an de la
călătoria aniversară făcută în capitala Italiei. Am scris apoi despre expoziția
postumă „Onisim
Colta. Nașterea luminii” vernisată la Muzeul de Artă Arad. I-a urmat un
articol despre primul
Alutus, vin obținut dintr-un soi de viță-de-vie salvat de familia Stoica la
Drăgășani, care a fost lansat cu succes în dormitorul bunicii.
În luna mai am scris despre degustarea
de vinuri și romuri marca Wine Hunter, un festin care a durat
două zile și
două nopți, și am povestit, într-un reportaj, despre călătoria făcută de
Ziua Bunicii la Crama Prince Știrbey. O avancronică
a festivalului bucureștean RO-Wine a fost ultimul articol al lunii.
La început de iunie, am povestit despre revederea,
după 12 ani, cu Herr Heiner Oberrauch, stăpânul
Cramei Villa
Vinèa. Am relatat apoi despre cum am
devenit degustători
neautorizați de ulei de măsline la
festivalul de la Fratelli Studios și am făcut cronica
unei degustări faine, cu noile vinuri și noul promotor de la Crama
Carastelec. În cadrul unui eveniment
privat, am oferit un
alint neprețuit, cu vinuri mari și prăjitură de casă. Am dat și o fugă până în Bihor, pentru un
excelent picnic în via familiei Darabont, între două prânzuri la
restaurantele orădene Cyrano și Rivo. Luna am încheiat-o cu o
degustare imposibilă cu vinurile altfel ale unei mari crame dobrogene:
Viticola Sarica Niculițel.
În iulie a fost prea mare canicula, așa că
am sărit direct la august, lună
începută cu un
răsfăț cu vínuri
spañole marca Herbert Szasz. De
dragul lui Stoma 92, un foarte activ grup virtual format din stromatologi faini
de pe trei-patru continente, am organizat o
degu cu Simo, Teo și Iwo, care a cuprins nu mai puțin de opt vinuri premium
românești.
Septembrie a
început cu o premieră în club: primul
orange Avincis, prezentat chiar de proprietarul
cramei. Boris a revenit
apoi cu o
nouă degustare cu vinurile Cramei Oprișor, cu câte un uragan în fiecare
pahar. Doi vestici au participat la un experient inedit: testarea
unui nou sistem de evaluare a vinurilor. Un reportaj pe drumul vinului
arădean, soldat cu descoperirea
noii crame HB Wine, a fost ultimul articol al lunii.
La început de octombrie, am anunțat ediția
de toamnă a festivalului RO-Wine și am avut parte în club
de o
reîntâlnire cu vinurile Cramei Nachbil. Ne-am deplasat pe urmă la Fratelli
Studios, trăind RO-Wine
ca pe o călătorie, la București, dar mai ales în Sicilia și Argentina. În
aceeași ordine hedonistică de idei, am constatat că Salonul
arădean Vicii și Delicii a fost mai ales unul de Chardonnay și Mustoasă. La
finalul lunii, am ținut jurnalul
unei degustări de senzație, cu vinurile de la Artisan Winery.
Noiembrie a
debutat cu descrierea unui peisaj
după HalloWine, cu Teckel sârmos și alte accesorii de
groază. Pe urmă am
publicat un articol evocator, dedicat unui eveniment petrecut în 2016,
povestind cum am deslușit, pe românește, tâlcurile
unui festival al cramelor ungurești de peste hotare. La Timișoara, am
marcat zece
ani de RoVinHud, în zece membri CDViN. La urmă, în prag de scrutinuri,
alegerea noastră a fost... o
degustare de vinuri din Burgundia, susținută de inoxidabilul negociant de la
Cluuj, pe numele său Herbert Szasz.
În decembrie, în dormitorul bunicii, am
exersat o
călătorie senzorială pe vechea moșie Corcova, cu
ajutorul unuia dintre noii
săi proprietari, Șerban Dâmboviceanu. Într-un articol publicat în ultima zi a
ultimei luni a anului, am încercat să lămurim, în calitate de locuitori ai unei
patrii numite Limba Română, de
ce este corect să scriem „fetească”, dar și „Fetească neagră”, și „Fetească
Neagră”.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu